La Vanguardia (Català)

Planeta no tornarà a Barcelona si les condicions no canvien

El premi estrella del grup s’entrega avui a la capital catalana

- JUSTO BARRANCO

“L’any passat vam traslladar la seu a Madrid per les raons conegudes d’insegureta­t jurídica. Mantenim ferma la decisió perquè creiem que les condicions no han canviat”. Així de contundent es va mostrar ahir José Creuheras, president del Grup Planeta, quan se li va preguntar pel possible retorn a la capital catalana de la seu del grup editorial espanyol més important. La resposta la va donar durant la massiva presentaci­ó a la premsa del premi Planeta d’aquest any, que es decidirà aquesta nit durant un sopar al Palau de Congressos de Barcelona i que ha registrat un rècord de participac­ió en la història del guardó, amb 642 novel·les.

A Creuheras li van tornar a preguntar ahir al recinte modernista de Sant Pau per la tornada de la seu i va remarcar un cop més que “la decisió d’avui és ferma, hi ha moviments que indiquen que seria un retorn a la normalitat que les companyies tornessin a Catalunya, però since- rament no ens ho hem plantejat. En el moment que canviï la situació ens ho plantejarí­em, coincideix­o en què seria un signe de normalitat”.

Creuheras, a més, va demanar als polítics un pla de suport a les llibreries, un altre de foment de la lectura i un tercer contra la pirateria de llibres: l’any passat, va assenyalar, hi van haver 420 milions de descàrregu­es il·legals (un 12% més, 800 llibres per minut). Jesús Badenes, director de l’àrea de llibres del grup, va assenyalar, malgrat tot, la bona salut del premi Planeta que es decideix avui: han venut gairebé un milió d’exemplars dels dos últims guanyadors i finalistes.

Aquesta nit un jurat integrat per Rosa Regàs, Carmen Posadas, Pere Gimferrer, Alberto Blecua, Fernando G. Delgado, Juan Eslava Galán i Belén López (directora d’Editorial Planeta) decidirà en votacions successive­s entre les deu novel·les finalistes del 2018. La guanyadora rebrà 601.000 euros, mentre que la segona més votada es consolarà amb 150.250 euros. L’escriptor i membre del jurat Juan Eslava Galán va assenyalar que aquest any hi ha novetats entre les obres candidates: la Guerra Civil i la novel·la històrica han cedit espai a novel·les d’orientació femenina. Fernando G. Delgado va puntualitz­ar que és una nova novel·la social que s’acosta a la visió de la dona a la societat i va assenyalar que, de fet, la veu de la dona està enormement present a les obres candidates fins i tot quan el narrador és possibleme­nt un home.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Posadas, Creuheras, Regàs i Gimferrer, ahir al recinte de Sant Pau
ÀLEX GARCIA Posadas, Creuheras, Regàs i Gimferrer, ahir al recinte de Sant Pau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain