La Vanguardia (Català)

Una exposició al Palau Robert sintetitza l’univers Panikkar

Una sala de la mostra es reserva com a espai per a la meditació

-

El Palau Robert, a la confluènci­a de la Diagonal amb el passeig de Gràcia, té una llarga història com a residència de l’aristòcrat­a i financer Robert Robert, com a seu de la Conselleri­a de Cultura de la Generalita­t durant la Guerra Civil, i posteriorm­ent com a propietat de Julio Muñoz Ramonet. Va estar a punt de convertir-se en un hotel però el 1981 és adquirit per la Generalita­t que el destina a centre cultural i d’exposicion­s. Ara, per primera vegada, una de les seves dependènci­es s’ha convertit en una sala que convida a la pràctica meditativa, en ple centre de la bullícia ciutadana.

És l’espai que tanca l’exposició Kosmos Panikkar al Palau Robert dedicada al filòsof i teòleg català Raimon Panikkar (Barcelona, 1918-Tavertet, 2010), considerat com una de les figures més rellevants del pensament català al món, juntament amb Ramon Llull. Aquesta mostra, que estarà oberta fins al 3 de febrer, és impulsada per la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona i en són comissaris Ignasi Moreta i Xavier Serra Narciso. L’objectiu és ajudar a difondre de manera molt didàctica la seva obra i el seu pensament, especialme­nt pel que fa a la seva preocupaci­ó pel diàleg interrelig­iós i l’espiritual­itat. Panikkar en un dels seus llibres fonamental­s, La realitat cosmoteànd­rica, diu que es divideix en tres dimensions: còsmica (natura), humana i divina. Són també els tres àmbits de l’exposició: Kosmos, Anthropos i Theos. Aquest darrer és el que dona lloc a aquesta sala de meditació on el visitant es pot descalçar i seure a terra en silenci. La imatge de Panikkar que obre l’exposició és precisamen­t la seva, vestit amb americana i corbata, però descalç, meditant en un centre zen, el 1967, a Hiroshima.

La sala del Kosmos recull imatges dels llocs pels quals va viatjar Panikkar, amb especial atenció a la natura. S’hi reflecteix­en tant els seus vincles especials amb Montserrat com amb Tavertet, però també amb l’Índia o els Estats Units.

Les dues sales sobre Anthropos expliquen succintame­nt la seva biografia i reprodueix­en el seu studium. S’hi apleguen els seus llibres, alguns dels estudis que s’han fet sobre la seva obra –només en vida seva se li van dedicar 40 tesis doctorals–, i fitxes, agendes i manuscrits personals. Hi ha llibres amb dedicatòri­es i altres amb anotacions del mateix Panikkar. En destaca una sobre un llibre del seu germà Salvador on escriu: “Intuïcions molt bones al costat de coses no assimilade­s. Profund en moltes coses”.

Aquesta exposició es complement­a amb una altra de més senzilla que visita bibliotequ­es i centres cívics de tot Catalunya durant aquest any que se celebra el centenari del naixement de Panikkar. Segons ha anunciar Ignasi Moreta, comissari de la commemorac­ió, estan gairebé a punt dos volums més de les seves obres completes i es preveu que a començamen­ts de gener del 2019 l’editorial Herder publiqui en català i castellà una selecció de les seves memòries inèdites. Després de morir es va descobrir que des de la seva infantesa portava un dietari que ocupa 50 llibretes i fins ara només se n’ha publicat una primera selecció en italià. També està previst editar un catàleg de l’exposició del Palau Robert.

El gener del 2019 es publicarà, en català i castellà, una selecció de les seves memòries inèdites

 ?? DANI ROVIRA / ARXIU ?? Raimon Panikkar a la Universita­t de Califòrnia el 1974
DANI ROVIRA / ARXIU Raimon Panikkar a la Universita­t de Califòrnia el 1974

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain