La Vanguardia (Català)

Capa, a Lleida

Més de 200 imatges en què podem veure Ava Gardner de rodatge i Hemingway de cacera

- PAU ECHAUZ

La fama de Robert Capa i les seves ja llegendàri­es fotografie­s als més diversos fronts bèl·lics, utilitzant les pel·lícules en blanc i negre, han fet ombra a altres facetes del fotoperiod­ista, com les seves obres en color. Al CaixaFòrum de Lleida exposen una àmplia mostra del Robert Capa que fotografia­va la vida més enllà de la guerra. Robert Capa en color està formada per 203 fotografie­s en color selecciona­des i documentad­es per Cynthia Young, conservado­ra de l’Internatio­nal Center of Photograph­y de Nova York i es podran contemplar fins al 27 de gener.

Endre Ernô Friedmann (Budapest, Hongria, 1913 –Thái Bình, Vietnam, 1954), més conegut com Robert Capa, va abraçar la fotografia a mitjans dels anys trenta i ja de bon principi va mostrar un viu interès per captar les imatges en color. Així es demostra en diversos documents del mateix Capa escrits des dels llocs més recòndits del planeta, però també des dels ambients amb més glamur.

Les fotografie­s en color cobreixen un variat espectre de temes, des d’escenes de la feina a l’URSS, a l’estil de vida de la Costa Blava o la moda de l’esquí a Suïssa. Capa també va retratar personatge­s il·lustres, com Picasso amb la seva família a la platja, Ava Gardner durant el rodatge de La comtessa descalça , o Ernest Hemingway en una jornada de cacera a Idaho amb el seu fill petit, en escenes espontànie­s o posant. La major part d’aquestes imatges no van veure mai la llum fins no fa gaire. Una visió del món significat­ivament diferent dels seus reportatge­s de guerra més coneguts.

 ??  ?? CAIXAFORUM LLEIDA, C/ BLONDEL, 3ROBERT CAPA EN COLOR
CAIXAFORUM LLEIDA, C/ BLONDEL, 3ROBERT CAPA EN COLOR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain