La Vanguardia (Català)

Valladolid s’erigeix en capital de la pilota oval

- DOMINGO MARCHENA

El triangle equilàter del rugbi a Espanya se sustenta a Valladolid, Madrid (o Barcelona, segons els gustos) i, sobretot, a Sant Boi de Llobregat, on va néixer el club degà, la UE Santboiana, que aviat arribarà al seu primer segle de vida, i on aquest esport és una religió. Però la ciutat castellana va fer ahir un pas endavant per entronitza­r-se com a capital indiscutib­le de la pilota oval, gràcies a un derbi de luxe.

La final de la Supercopa va enfrontar dos dels tres equips totalment profession­als de la Lliga Heineken o Divisió d’Honor. Tots dos clubs són val·lisoletans i juguen al mateix terreny, els camps de Pepe Rojo (que es diuen així en honor d’un històric del rugbi castellà, José Rojo Giralda). Es tracta del VRAC Quesos Entrepinar­es, campió de la Lliga 2017-2018 i que va jugar com a local, malgrat que les grades estaven dividides a parts iguals entre colegiales i chamizos, les dues aficions. El seu gran oponent, el SilverStor­m El Salvador, va guanyar la Copa del Rei i ahir es va venjar de la derrota del 2018 a la Supercopa –el primer títol de la temporada– contra aquest mateix equip.

Però si hi ha una paraula que grinyola en aquest esport, que defensa valors totalment oposats, és precisamen­t revenja. Prova d’això

El VRAC i el SilverStor­m s’enfronten en un derbi amb una victòria ajustada dels ‘visitants’ (22-24)

és el passadís d’honor que els guanyadors van tributar als perdedors quan tot va acabar (res a veure amb el món del futbol). Va ser una victòria ajustada (22-24), tot i que els teòricamen­t visitants van guanyar la primera part per 15-24 i van veure a la segona una remuntada espectacul­ar, que els va deixar el marcador a zero, però que no va ser suficient per fer girar la truita. El palmarès d’aquests dos rivals acarnissad­ament fraternals es va igualant. La Supercopa es va crear el 2003. Des d’aleshores, el VRAC (ara mateix sisè a la Lliga, on participen dotze equips) té set Supercopes. Amb la d’ahir, el SilverStor­m (que lidera la classifica­ció per davant del Sanitas Alcobendas, el tercer club totalment profession­al de la Divisió d’Honor) ja en té sis. Va ser la millor manera d’homenatjar un jove de les categories inferiors sub-16 del club, en Guillermo, recentment mort en un accident.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain