La Vanguardia (Català)

Sis de cada deu empreses familiars creen ocupació el 2018

La rendibilit­at i la successió preocupa l’empresari familiar

- Redacció

L’empresa familiar ha sortit reforçada de la crisi. Després de la recuperaci­ó econòmica, torna a crear ocupació. “Sis de cada deu empresaris familiars a Espanya han ampliat plantilla” des que va començar el 2018, segons el Baròmetre Europeu de l’Empresa Familiar, realitzat per KPMG i les associacio­ns territoria­ls vinculades a l’Institut d’Empresa Familiar (IEF).

Aquest percentatg­e d’un 64% és superior a la xifra de l’any passat, quan van assegurar l’ampliació de plantilla un 59% dels enquestats. A més, aquesta xifra està per sobre de la mitjana europea, que es queda en un 53%.

Els empresaris familiars “asseguren tenir confiança o molta confiança (79,6%) en la situació de la seva empresa familiar per al proper any, davant un 73% dels seus homòlegs europeus”. De fet, un 74% ha incrementa­t la seva facturació en els últims dotze mesos.

No obstant això, no tot és de color rosa. També mantenen algunes incerteses de cara al futur, com ara mantenir la rendibilit­at, matèria que preocupa un 42% dels enquestats; la dificultat per trobar perfils adequats per a les seves ofertes d’ocupació (suposa una preocupaci­ó per a un 38% de les empreses familiars) o la incertesa política, que té amb l’ai al cor a un 35%.

Per Ramón Pueyo, soci responsabl­e d’empresa familiar de KPMG a Espanya, “l’empresa familiar a Espanya ha de millorar la rendibilit­at i la facturació a curt termini, així com impulsar la innovació per competir al mercat digital i tecnològic”. Segons el seu parer, “cada vegada haurà d’anar incorporan­t més talent digital i simultània­ment haurà de continuar treballant en els seus models de gestió i governança”.

Una de les principals preocupaci­ons de l’empresa familiar ha estat i continua sent el tema de la successió. Segons l’informe, gairebé la meitat preveu impulsar el relleu generacion­al, ja sigui a través de la cessió de la gestió (49%), la propietat (45%) o la governança (45%). A curt termini, només un 5% ha afirmat que vendrà la seva empresa els propers anys. I entre els possibles compradors figuren els fons de private equity, que tornaran a estar molt atents per veure quines oportunita­ts van sorgint.

A mesura que l’economia espanyola s’ha anat recuperant, a l’empresari familiar ja no l’amoïna tant sortir fora a vendre. “En paral·lel a la recuperaci­ó de l’economia espanyola ha descendit el foment de la recerca de mercats exteriors”, diu l’informe.

De fet, “un 64% dels directius familiars enquestats ha afirmat haver incrementa­t la seva activitat a l’exterior l’últim any, davant un 70% d’un any abans”.

Una altra de les assignatur­es pendents de l’empresa familiar a Espanya és la innovació. I de fet, bona part d’elles proven d’introduir aquest tema en els seus plans estratègic­s. “Un 86% dels enquestats preveu invertir en plans d’innovació i noves tecnologie­s”.

Malgrat que l’informe toca diversos temes, no analitza l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa i com afectaran

A Espanya hi ha 1,1 milions d’empreses familiars, que generen 6,58 milions de llocs de treball

les seves polítiques per al sector empresaria­l. Tampoc no entra en el debat de la qüestió catalana, qüestió que en altres enquestes l’IEF sí que s’ha posat sobre la taula.

No obstant això, cal recordar que les opinions del setè baròmetre de l’empresa familiar es van realitzar entre maig i juliol d’aquest any, quan el PSOE ja havia arribat a l’Executiu. L’estudi reflecteix les respostes de 333 empreses familiars espanyoles. Mentre que l’enquesta a nivell europeu ha recollit les opinions de 1.576 companyies ubicades en 23 països.

Entre el 28 i 30 d’octubre se celebrarà a València el 21è Congrés de l’Empresa Familiar. A Espanya, 1,1 milions són empreses familiars, la qual cosa representa un 89% sobre el total. Actualment, creen un 67% d’ocupació privada, amb més de 6,58 milions de llocs de treball, i són responsabl­es d’un 57,1% del PIB del sector privat. A la Unió Europea hi ha 17 milions d’empreses que són familiars i generen 100 milions de llocs de treball.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Moltes empreses familiars treballen en hostaleria i serveis
XAVIER CERVERA Moltes empreses familiars treballen en hostaleria i serveis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain