La Vanguardia (Català)

El TSJC investiga el conseller Buch per l’1-O

Els exlíders de l’AMI i l’ACM, citats per haver promogut el referèndum entre els alcaldes

- SANTIAGO TARÍN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a investigat­s l’actual conseller d’Interior, Miquel Buch, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, per una presumpta desobedièn­cia comesa en el moment d’impulsar el referèndum de l’1 d’octubre des dels seus càrrecs en associacio­ns municipali­stes.

Buch i Lloveras hauran de comparèixe­r el pròxim 6 de novembre, segons ha decidit el magistrat instructor de la causa, Jordi Seguí. Les citacions són conseqüènc­ia de la querella presentada per la Fiscalia contra tots dos abans de l’1-O. En aquell moment Buch era alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), mentre que Lloveras, a més de ser al capdavant de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en aquell moment era diputada al Parlament i també presidenta de l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI). Tots dos van abandonar les seves responsabi­litats de les associacio­ns municipali­stes.

La querella de la Fiscalia se sustenta en dos correus electrònic­s signats per tots dos i remesos als alcaldes de les seves associacio­ns. El primer està datat el 6 de setembre del 2017, i els autors indiquen que el Parlament havia aprovat la llei del Referèndum i que el Govern havia convocat les votacions per a l’1 d’octubre. Després preguntave­n als alcaldes si els locals on s’instal·larien les meses serien els mateixos que en altres convocatòr­ies electorals o si volien indicar algun canvi. Tot seguit sol·liciten que, com més aviat millor, respongues­sin donant el seu vistiplau amb la fórmula següent: “Ens donem per assabentat­s i confirmem la disponibil­itat”. Així mateix, al mateix correu s’adjuntava un model de decret d’alcaldia per ensenyar el suport polític al referèndum.

El 12 de setembre del 2017, segons el relat de la Fiscalia, van enviar un altre correu als alcaldes en què els remetien dos models de cartells, un per fomentar la participac­ió i un altre d’elaborat per l’AMI en què es demanava el vot afirmatiu, amb la precisió que no es podien fer servir fins al dijous 24, que era quan s’havia de posar en marxa la campanya electoral. Hi ha un tercer missatge, només de Lloveras, en què es transmet als alcaldes, el 10 de setembre, un informe jurídic sobre possibles conseqüènc­ies penals de la convocatòr­ia. El ministeri públic posa èmfasi que aquestes iniciative­s es van prendre sabent que el referèndum havia estat prohibit pel Tribunal Constituci­onal.

En principi, la querella de la Fiscalia es va interposar pels presumptes delictes de malversaci­ó de cabals públics, prevaricac­ió i desobedièn­cia, si bé el TSJC va descartar els dos primers i va circumscri­ure la causa en el tercer, la desobedièn­cia.

Malgrat que la querella va ser admesa a tràmit el 18 de setembre del 2017, el procés ha estat llarg perquè, quan el Tribunal Suprem va assumir la causa per rebel·lió contra els líders independen­tistes, el TSJC li va remetre la investigac­ió sobre Buch i Lloveras, per evitar “resolucion­s contradict­òries” i fer possible “la investigac­ió i l’enjudiciam­ent conjunt” del cas relatiu al referèndum. Tot i això, d’acord amb el criteri de la Fiscalia, el magistrat Pablo Llarena va rebutjar incloure en la seva causa aquestes diligèncie­s, que van tornar al TSJC.

L’exalcalde de Premià i Lloveras, que presidia l’AMI, compareixe­ran el 6 de novembre per desobedièn­cia

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? El conseller d’Interior, Miquel Buch, al Palau de la Generalita­t
MARTA PÉREZ / EFE El conseller d’Interior, Miquel Buch, al Palau de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain