La Vanguardia (Català)

Horta eliminarà els cotxes del nucli antic

L’Ajuntament de Barcelona vol guanyar 2.832 m2 d’espai públic als carrers Fulton, Horta, Chapí i Feliu i Codina

- RAÚL MONTILLA

Les obres començaran aquest mes, si bé l’actuació principal, d’1,3 milions, es durà a terme l’any que ve

Que el nucli antic d’Horta s’assembli, almenys en qüestió de trànsit rodat i d’espai per a vianants, al de Gràcia. És la idea sobre la qual pivota la creació d’una nova superilla a l’entorn de la plaça Eivissa a través de la qual s’expulsaran els 3.000 cotxes diaris que creuen el cor d’Horta per accedir a la ronda de Dalt. Es tracta d’un projecte que l’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir: s’hi va començar a treballar l’any 2016 i les primeres obres es posaran en marxa aquest mes. Això sí, el gruix de la inversió prevista ara per ara es farà l’any que ve –1,3 milions d’un total d’1,8– i l’acabament del projecte, també la seva programaci­ó completa, quedarà pendent per al pròxim mandat.

“Hi ha una drecera que es fa servir per agafar la ronda que passa pels carrers Fulton, Horta, Palafox i Campoamor. Hi ha molts cotxes en un lloc on precisamen­t el que es demana és més àrea per als vianants”, va dir el director de Model Urbà de l’Ajuntament, Ton Salvadó que va explicar que el nou projecte, que forma part del programa municipal superilla, es basa principalm­ent en la “pacificaci­ó” dels carrers Fulton, Horta, Feliu i Codina i Chapí, amb l’objectiu de guanyar un total de 2.832 m2 d’espai públic, però que també implica el desterrame­nt de la massiva i molesta circulació de cotxes per tota aquesta àrea.

Per on passaran els 3.000 vehicles que cada dia creuen Horta quan no ho tinguin tan fàcil? Segons Salvadó, una gran part es traslladar­an a l’avinguda de l’Estatut, “que té prou cabal”. “Hem comprovat per la superilla del Poblenou que el trànsit s’acaba redistribu­int en el perímetre i en l’entorn d’on s’actua. Podràs accedir a tots els carrers en vehicle privat, però no tindràs prioritat”, va afegir la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que es va mostrar confiada que també s’optarà per un altre mitjà de transport que sigui alternatiu al vehicle privat.

Les primeres actuacions del projecte, van explicar Sanz i Sal- vadó, es duran a terme al carrer Fulton, entre Tajo i la plaça Eivissa, i a Horta, entre aquesta última plaça i baixada de la Combinació. Els dos carrers passaran a tenir plataforma única –la calçada s’anivellarà a la vorera–, incorporar­an nou mobiliari urbà i “s’hi augmentarà el verd” amb la instal·lació de diverses jardineres. Tot i que es mantindrà l’accés de vehicles privats, es reduirà la velocitat i se suprimiran tots els aparcament­s que hi ha a la zona.

Les obres al carrer Fulton començaran aquest mes mateix i s’acabaran al desembre. Les del carrer Horta, previsible­ment, començaran el gener de l’any que ve i s’acabaran al març. El cost de les dues actuacions serà de 365.000 euros. “Els veïns es podran estar al carrer i en podran gaudir amb seguretat”, va assenyalar Sanz.

Aquest mes també començaran les obres per crear una vorera passant al passeig de Fabra i Puig cantonada amb el carrer Canigó i s’actuarà al carrer Tajo, cantonada amb baixada de la Plana, en aquest cas sobre la vorera passant actual per possibilit­ar una sortida directa del nucli antic cap al carrer Tajo que alliberi de trànsit el carrer Pere Pau, plaça Eivissa-baixada del Mercat. Aquestes dues actuacions suposaran una inversió de 175.000 euros.

Segons va explicar Salvadó, ja serà l’any que ve, amb data d’inici al febrer i d’acabament al juliol, quan es durà a terme l’actuació més cara de la primera fase, que suposarà una inversió d’1,3 milions d’euros. Es tracta de la urbanitzac­ió del carrer Feliu i Codina, entre Chapí i Eduard Toda, on també es crearan plataforme­s úniques, es reposarà l’arbratge i s’incorporar­à nou mobiliari urbà. També es trauran els aparcament­s d’aquests carrers i, malgrat que s’hi podrà accedir amb cotxe privat, s’haurà de fer a poca velocitat.

Per al mandat 2019-2022 quedarà pendent la urbanitzac­ió dels carrers Eduard Toda i de Chapí, unes actuacions que encara no han estat programade­s. Aleshores també s’actuarà al solar ubicat entre l’avinguda Estatut i el passeig Valldaura, un espai on s’espera guanyar estacionam­ent, especialme­nt per a busos escolars.

Abans que acabi aquest mandat, Sanz va explicar que el govern també té previst començar a actuar a Hostafranc­s, la cinquena superilla posada en marxa després de la del Poblenou, Sant Antoni, les Corts i ara Horta.

 ??  ??
 ?? AYUNTAMIEN­TO DE BARCELONA ?? Aspecte que tindrà el carrer Feliu i Codina després de la reforma
AYUNTAMIEN­TO DE BARCELONA Aspecte que tindrà el carrer Feliu i Codina després de la reforma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain