La Vanguardia (Català)

El Govern central pressiona ERC i PDECat pels comptes

Sánchez espera que el suport del PNB al pressupost empenyi l’ independen­tisme Campuzano rebutja condiciona­r un pacte al paper de la Fiscalia

- JUAN CARLOS MERINO

Al Govern central i al PSOE la van arribar a qualificar com “el miracle Calviño". Van celebrar així que, acabada d’investir com a nova ministra d’Economia, Nadia Calviño va aconseguir que la Comissió Europea flexibilit­zés la previsió de reducció del dèficit a Espanya, després de set llargs i durs anys durant els quals el Govern de Mariano Rajoy va justificar totes les retallades i les polítiques de màxima austeritat econòmica adduint l’implacable dictat de Brussel·les.

Ara Calviño i tot el Govern que encapçala Pedro Sánchez s’enfronten a un nou repte, que és doble. I, si el superen, sens dubte ho tornaran a considerar poc menys que miraculós. El primer serà rebre l’aval de Brussel·les al pla pressupost­ari que ahir va aprovar el Consell de Ministres i que emmarca l’acord subscrit dijous passat entre el president del Govern i el líder d’Units Podem, Pablo Iglesias. La mateixa Calviño va assegurar que aquest pla, que ahir mateix es va remetre a la capital comunitàri­a, demostra que “es pot conjugar disciplina fiscal amb lluita contra la desigualta­t”. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va corroborar al seu costat que “a Brussel·les se li dona l’ajust estructura­l que Brussel·les reclama”. Però posant “rostre humà” als comptes públics, va advertir Montero.

És a dir, segons va assegurar la portaveu del Govern, Isabel Celaá, dignifican­t les pensions, blindant l’Estat de benestar, eliminant les “reformes lesives” que van patir els treballado­rs, lluitant contra la pobresa energètica, suprimint el copagament farmacèuti­c, amb una fiscalitat més progressiv­a... “Feia anys que ens deien des del telenotíci­es que la crisi havia passat, i ara és el moment que els espanyols ho notin”, va destacar Celaá.

El segon repte a què s’enfronta el Govern socialista és el d’assolir una majoria suficient al Congrés perquè aquests pressupost­os vegin la llum. I Celaá va cridar els partits independen­tistes catalans amb representa­ció al Congrés –ERC i el PDECat–, que tindran la clau perquè s’aprovin uns comptes que reportarie­n 2.200 milions a la Generalita­t. El Govern espanyol, així, els insta a anteposar els interessos dels ciutadans catalans davant les demandes de rebaixar les acusacions contra els líders independen­tistes a la presó o de negociar un referèndum d’autodeterm­inació. “Ja sabem que les autoritats catalanes ens demanen mesures amb la població reclusa que es manté en algunes presons catalanes. Però les autoritats legítimes de Catalunya ho són perquè represente­n l’Estat de dret, que és separació de poders”, va advertir. Per tant, l’Executiu “no pot actuar, i ells ho saben molt bé, en relació amb el poder judicial”. La Fiscalia, va insistir, es deu als principis d’autonomia i imparciali­tat. “I ells ho saben”, va reiterar. Correspon per tant a les autoritats catalanes, va concloure, “sospesar” d’una banda la separació de poders intrínseca a l’estat de dret i d’una altra “els beneficis per a milions de persones” que represente­n aquests pressupost­os. “Correspon a les autoritats catalanes avaluar-ho”, va insistir. “I la societat catalana espera la seva

La Moncloa avisa que els independen­tistes saben “molt bé” que no hi poden interferir

Els socialiste­s afirmen que el sobiranism­e és el menys interessat que hi hagi eleccions

resposta”, va dir. “Pesa molt més la Catalunya dins d’Espanya, històrica, intel·ligent, conreada, cosmopolit­a, que el que puguin ser algunes declaracio­ns retòriques”, va argumentar Celaá.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar que, després de l’acord amb Units Podem, el Govern del PSOE emprendrà la negociació, en primer lloc amb el PNB. Ho va justificar adduint que, de la resta dels grups que també van donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy que va portar Sánchez a la Moncloa, és el que es manifesta més en sintonia amb aquests pressupost­os.

Dirigents del PSOE consideren que, malgrat que elevi el preu per al seu suport, el PNB entrarà en l’acord. “Quan no hi han entrat?”, adverteixe­n. I preveuen que el suport del PNB als comptes servirà, a més a més, per redoblar la pressió sobre ERC i el PDECat i que també s’afegeixin al pacte. Al PSOE confien que s’hi sumin perquè, a més a més, “als independen­tistes els interessen les eleccions menys que a ningú”.

El president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, es va reunir després durant dues hores amb Sánchez a la Moncloa i també va alertar els independen­tistes que no pensin que tenen a les mans a un president del Govern feble. “Si algú es pensava que Sánchez era feble, al PSOE ja vam sortir bastantesc­armentats”,vaironitza­r sobre les primàries socialiste­s en què Page, com la majoria dels presidents autonòmics del PSOE, va donar suport a Susana Díaz. “Quan ha hagut de demostrar la seva força, i ho dic en primera persona, ha demostrat que la té, de manera que no recomanari­a als independen­tistes que s’atrevissin a provar la força de Sánchez”, va avisar. Page va assegurar haver vist Sánchez “amb forces i ganes”. També “molt il·lusionat” amb els seus pressupost­os i convençut que els tirarà endavant. Tot i que també molt ferm sobre quines són les línies vermelles davant l’independen­tisme: “El president del Govern no canviarà sobirania per suport parlamenta­ri”.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va defensar que l’acord pressupost­ari entre el Govern espanyol i Podem és “un gran gest” per a Catalunya. “Quins gestos han fet els independen­tistes últimament?”, es va preguntar.

Però també l’eurodiputa­t Ernest Urtasun, portaveu d’ICV i membre de Catalunya En Comú, va reclamar a ERC i PDECat que no bloquegin els pressupost­os de l’Estat, per la seva importànci­a no només per al conjunt del país, sinó particular­ment per a la societat catalana, segons informa Pedro Vallín. Urtasun no només es refereix a les transferèn­cies de 2.200 milions per a la Generalita­t i el conjunt dels 3.200 milions que repercutir­an en inversió en Catalunya, sinó també a l’acord que aborda problemes de primer ordre per als catalans, com la situació insostenib­le dels lloguers urbans. Va reiterar, no obstant això, la petició de llibertat per als empresonat­s, una solidarita­t amb la posició de republican­s i exconverge­nts que –va recordar– Podem, els comuns i totes les seves confluènci­es sempre han mantingut, però que va desvincula­r de l’aprovació pressupost­ària. I, en el mateix sentit, el secretari d’organitzac­ió de Podem, Pablo Echenique, i la coportaveu i diputada de la formació lila, Noelia Vera, van subratllar ahir que seria “difícilmen­t justificab­le” que ERC i PDECat no donessin suport a mesures com les pujades de l’SMI, de les pensions o de les ajudes a la dependènci­a, que també beneficiar­an bascos i catalans.

“El president Sánchez no canviarà sobirania per suport parlamenta­ri”

“Aquests comptes ja són un gran gest per a Catalunya i per als catalans”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la portaveu del Govern, Isabel Celaá, a la Moncloa
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la portaveu del Govern, Isabel Celaá, a la Moncloa
 ?? J.J. GUILLÉN / EFE ?? Els dirigents de Podem Pablo Echenique i Noelia Vera
J.J. GUILLÉN / EFE Els dirigents de Podem Pablo Echenique i Noelia Vera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain