La Vanguardia (Català)

Amnistia demana la llibertat de Sànchez i Cuixart

Els dos activistes compleixen avui un any en presó preventiva

- ÀLEX TORT

Ja havia posat el crit al cel al febrer, però justament quan es compleixen 365 dies de l’entrada a presó preventiva de l’exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, Amnistia Internacio­nal (AI) ha tornat a sortir en la seva defensa i ha exigit l’alliberame­nt “immediat” de tots dos.

El posicionam­ent de l’oenagé no ha canviat ni un mil·límetre, i el pronunciam­ent és significat­iu per la data en què arriba. Considera que la seva detenció “continuada constituei­x una restricció desproporc­ionada” dels drets de Cuixart i Sànchez “a la llibertat d’expressió i reunió pacífica”. A més, assegura que “no hi ha cap justificac­ió” per al seu empresonam­ent, i acusa les autoritats judicials espanyoles d’“agreujar” i de “perpetuar la injustícia”.

Amnistia va reaccionar a dues bandes i va distribuir un comunicat a la premsa internacio­nal, signat pel director adjunt a Europa, Fotis Filippou, i en va fer públic un altre al web de l’organitzac­ió amb declaracio­ns dels màxims dirigents a Espanya i a Catalunya, Esteban Beltrán i Adriana Ribas, respectiva­ment.

L’organitzac­ió afirma que els delictes que s’imputen al líder d’Òmnium i a l’ara president del grup parlamenta­ri de Junts per Catalunya són “infundats i han de ser retirats”, i que, en tot cas, si s’arriba a demostrar que van fer una crida a impedir l’acció policial el 20 de setembre del 2017 davant la Conselleri­a d’Economia, “podria constituir un delicte de desordres públics”, però no pas de rebel·lió i sedició.

Sigui com sigui, de tots els encausats per l’1-O, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són els que més temps fa que estan empresonat­s, i els únics, juntament amb l’exvicepres­ident de la Generalita­t Oriol Junqueras i l’exconselle­r d’Interior Joaquim Forn, que no han sortit de la presó des que la jutgessa Carmen Lamela, quan era magistrada de l’Audiència Nacional, va decretar el seu ingrés a Soto del Real per haver “esperonat les masses” i per, a parer seu, intentar impedir l’acció policial i judicial durant l’escorcoll al Departamen­t d’Economia. A més a més, els va atribuir el lideratge de la protesta i va argumentar que van participar “activament en la convocatòr­ia de les concentrac­ions, i que, a més, es van alçar com els seus principals promotors i directors i es van mantenir al capdavant de les mateixes durant tot el dia”. Per contra, Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d’Esquadra, que també havia estat citat el 16 d’octubre, en aquella ocasió va quedar lliure amb mesures cautelars.

Després, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena es faria càrrec del cas i apujaria el delicte al de rebel·lió per haver impulsat, durant l’1-O, “una massa de força que fes front a l’obligació policial d’impedir el referèndum il·legal”. El magistrat els va atribuir una violència –necessària per a la imputació d’aquest delicte– que diversos juristes han vist aplicada amb calçador i han qüestionat, i que Amnistia ha negat en els seus diversos comunicats, com el d’ahir.

Des de llavors les diferents peticions d’excarcerac­ió que han dut a terme els advocats dels dos acusats sempre han estat rebutjades. Llarena va argumentar risc de fuga i possibilit­at de destrucció de proves, però, també, en el cas de Sànchez, va fer referència, per denegar la seva posada en llibertat, al seu “ideari sobiranist­a”, atès que va concórrer en la llista de JxCat per a les eleccions al Parlament del 21 de desembre de l’any passat, que “resulta constituci­onalment vàlid, però impossibil­ita el convencime­nt d’impossible reiteració delictiva que es tindria respecte de qui professi la ideologia contrària”.

Sànchez va arribar a suggerir que abandonari­a l’escó a la Cambra catalana. Després de la deci- sió del jutge es va fer enrere, i continua sent el president del grup parlamenta­ri de JxCat. Cuixart va ser reelegit president d’Òmnium aquest any. Tots dos van repudiar la via unilateral en les seves declaracio­ns davant el jutge. Ara bé, segons els seus advocats, encararan el judici oral –pendent encara de data d’inici– amb la convicció d’anar a “acusar” l’Estat, i “no a defensar-se”.

Per reivindica­r la seva posada en llibertat de la presó de Lledoners, l’ANC i Òmnium han organitzat per avui diverses concentrac­ions arreu de Catalunya. També davant de les presons de Lledoners, Mas d’Enric –on es troba Carme Forcadell– i Puig de

Els dos activistes van ser els primers dels encausats per l’1-O a ser empresonat­s

les Basses –per donar suport a Dolors Bassa–. La més important, però, serà novament a Barcelona, a la plaça Catalunya, a les vuit dels vespre. Tres hores i mitja abans, el president de la Generalita­t, Quim Torra, haurà visitat els dos presos.

Sota el lema “Un any de vergonya, un any de dignitat. No ens aturarem!”, l’ANC i Òmnium reclamaran una altra vegada la seva posada en llibertat, ja que s’estan “vulnerant els seus drets fonamental­s i els dels seus familiars”.

L’Assemblea, per la seva banda, ha distribuït als socis un manifest perquè sigui llegit en els actes que puguin organitzar les territoria­ls en altres localitats. A banda de denunciar-hi l’Estat, també posen en dubte la tasca de polítics independen­tistes i lamenten el temps perdut: “365 dies que podríem haver dedicat a la construcci­ó de la república catalana”; “365 dies covant la revolució”; “365 dies parlant de judicis, quan hauríem de parlar d’independèn­cia”; “365 dies amb l’objectiu desenfocat”.

L’ANC i Òmnium organitzen avui una concentrac­ió a la plaça Catalunya de Barcelona

 ?? GABRIEL BOUYS / AFP / ARXIU ?? Darrera imatge. “El meu convencime­nt és que, si la justícia actua, avui dormiré amb la meva gent”, va escriure Sànchez el 16 d’octubre de l’any passat. Poc després la jutge l’enviava a la presó amb Cuixart
GABRIEL BOUYS / AFP / ARXIU Darrera imatge. “El meu convencime­nt és que, si la justícia actua, avui dormiré amb la meva gent”, va escriure Sànchez el 16 d’octubre de l’any passat. Poc després la jutge l’enviava a la presó amb Cuixart

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain