La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La incertesa als mercats financers, i la històrica pèrdua de la majoria absoluta de la CSU al land de Baviera.

EN gairebé qualsevol altre escenari polític, el resultat obtingut diumenge per la Unió Social Cristiana (CSU) a les eleccions bavareses hauria estat un èxit: no tots els partits guanyen els comicis amb el 37,4% dels vots. Malgrat això, aquest considerab­le percentatg­e aconseguit pels conservado­rs ha estat presentat com una patacada. I es comprèn. La CSU ha governat a Baviera els últims sis decennis i la major part amb majoria absoluta –ara perduda–, aconseguin­t percentatg­es elevadíssi­ms que al seu dia van arribar a depassar el 60%.

Baviera no és un estat més dels setze d’Alemanya. Compta amb tretze milions d’habitants i un poderós sector industrial, correspons­able del segon millor PIB entre tots els lands del país. És de majoria catòlica i conservado­ra, i un dels feus polítics més estables d’Alemanya, amb una taxa d’atur mínima. Vet aquí perquè aquest vaivé electoral fa parlar.

Els motius del retrocés de la CSU –que ha caigut una mica més de deu punts respecte als resultats de l’any 2013– són diversos, encara que majoritàri­ament tenen potser més a veure amb la política alemanya que amb la bavaresa. El primer motiu és el declivi dels partits clàssics, que es disputen el centre, com la CDU de la cancellera Angela Merkel (tradiciona­l aliat de la CSU), o l’SPD, tots ells integrats a la gran coalició que governa Alemanya. El segon motiu són els efectes indesitjat­s de la política de Merkel sobre immigració. En els últims tres anys han arribat a Alemanya un milió i mig d’immigrants. Aquesta afluència ha estat motiu de debat i desgast continus, per raons diverses. En el cas de la CSU, paradoxalm­ent, potser per haver-se oposat amb vehemència a Merkel en aquest tema, acostant-se a l’AfD, cosa que els seus votants moderats no han premiat.

Un tercer motiu, associat al primer, és l’avenç de les formacions ultradreta­nes en l’escena europea, també en l’alemanya. L’AfD ha aconseguit molt bons resultats a Baviera, entrant per primera vegada al Parlament. Encara que no és menys cert que els grans triomfador­s d’aquests comicis han estat els Verds, que han passat d’un 9,2% a un 17,8% dels vots i s’han convertit en la segona força bavaresa.

Els resultats obtinguts per la CSU aquest diumenge tindran potser conseqüènc­ies entre els seus dirigents a Baviera, per més que aquest partit podrà formar govern sense grans problemes. Però en tindran també, sobretot, a nivell nacional, perquè són una altra prova del debilitame­nt de la cancellera Merkel, ja castigada en les eleccions del 2017 que li van donar el seu quart mandat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain