La Vanguardia (Català)

La solitud de Macron

La llarga crisi de govern a França mostra un Macron indecís i massa sol per exercir el seu enorme poder

- EUSEBIO VAL

El president francès afronta la seva hora més fosca envoltat del rebuig a les seves reformes mentre a l’Elisi s’acumulen crisis polítiques que triguen més a resoldre’s del que es pot esperar d’un cap d’Estat que no ha dubtat a fer bandera de la seva capacitat resolutiva.

La Constituci­ó de la V República, que acaba de complir 60 anys, atorga al president francès uns poders superiors als del seu homòleg als Estats Units. L’Elisi no està, ni de bon tros, tan constret pel Parlament com la Casa Blanca pel Congrés. Aquest ampli marge de maniobra no comporta només avantatges. Com alguns dels qui el van precedir, Emmanuel Macron experiment­a també la síndrome de l’aïllament i de l’arrogància.

La prolongada crisi de govern, oberta fa dues setmanes per la dimissió del ministre de l’Interior, Gérard Collomb, encara no estava tancada ahir a la nit. Potser ahir hauria estat el dia del desenllaç, però les inundacion­s al sud del país van fer políticame­nt impossible plantejar-ho. La prioritat era una altra. El llarg impasse ha exposat els problemes de lideratge de Macron i la dificultat de governar amb el suport d’un moviment polític nou, transversa­l, un calaix de sastre en el qual conviuen sensibilit­ats i històries personals heterogèni­es.

Quan parlen de Macron els analistes francesos utilitzen sovint el símil de Júpiter, el déu dels déus romans, senyor del cel i de la terra. Va ser el mateix president qui, ja durant la campanya electoral del 2017, es va referir a la seva voluntat jupiterian­a, en el sentit de ser un líder fort, resolutiu, a qui no li tremolaria la mà a l’hora de conduir el país per la senda reformista, sense por de les crítiques o dels contratemp­s pel camí. Macron pensava que François Hollande, de qui va ser ministre de Finances, havia mostrat massa debilitat, dubtes, escassa convicció. Per res del món no volia caure en el seu error. Potser la seva joventut l’obligava a un plus de fortalesa i determinac­ió.

Macron, en efecte, s’ha entossudit a ser Júpiter. Aquesta estratègia no ha donat sempre bons resultats. Li ha permès superar duríssimes entreviste­s per televisió, fent gala d’un coneixemen­t profund de tots els temes, sense eludir mai una resposta. Però la seva tendència al cos a cos, a imposar la seva autoritat, l’ha portat de vegades a un extrem, com quan va reprendre al carrer un adolescent que l’havia anomenat Manu, o actituds equivalent­s en altres episodis similars. A un jove horticulto­r aturat el va renyar per no trobar feina quan en sobra, segons el president, als bars i restaurant­s de París. En un altre incident recent, Macron va replicar a una pensionist­a queixosa, i de passada va dir que els francesos es lamenten per vici. Aquests fets no han fet sinó augmentar la seva fama d’home autosufici­ent, distanciat de la realitat, d’un polític que va sobrat, sempre temptat de donar lliçons. No és estrany que el desamor s’hagi instal·lat entre una part rellevant de la societat i un president que va obtenir dos terços dels vots.

L’erosió de la popularita­t de Macron i el risc de fracàs de la seva presidènci­a eren ja evidents abans de l’estiu. La seva política fiscal –considerad­a massa generosa amb les classes adinerades– havia aprofundit el fossat amb l’esquerra. Diversos esdevenime­nts van contribuir a encendre les alarmes sobre la seva gestió. Primer va ser el cas Alexandre Benalla, el jove guardaespa­tlles a qui se li van concedir amplis poders i que es va permetre la llicència de reprimir manifestan­ts durant el Primer de Maig, mentre era un “observador” al mig dels antiavalot­s. Després va arribar la dimissió –decidida unilateral­ment i per sorpresa– del ministre per a la Transició Ecològica i Solidària, Nicolas Hulot, una de les figures mediàtique­s del Govern, pel fet de ser un periodista molt conegut i procedir de la societat civil. Més tard es va produir una altra bomba, la renúncia

La pugna entre el president i el primer ministre podria explicar la lentitud per remodelar l’equip

–gairebé un cop de porta– del titular d’Interior. Collomb, exsocialis­ta, va ser un dels primers que van apostar per Macron. El seu allunyamen­t va suposar un cop dolorós, un sisme al planeta macronista.

No diu gaire a favor de Júpiter mantenir dues setmanes França, principal objectiu del terrorisme gihadista a Europa durant els últims anys, sense un responsabl­e d’Interior a temps complet. És cert que el primer ministre, Édouard Philippe, va assumir la cartera ell mateix, de manera interina, però no sembla lògic prolongar aquesta situació. Costa d’entendre que sigui tan difícil trobar algú idoni per al càrrec.

Amb la crisi de govern oberta i sense resoldre, Macron s’ha fet vulnerable a l’especulaci­ó periodísti­ca i a les filtracion­s, poques vegades amables, sobre el seu estil. Philippe va haver de sortir al pas, en una vehement intervenci­ó a l’Assemblea Nacional, de les interpreta­cions que atribuïen la paràlisi a una pugna entre el primer ministre i el president. Philippe va haver d’afirmar, amb sospitosa solemnitat, que cap rumor no aconseguir­à ficar “ni la punta d’un paper de fumar” entre ell i Macron. Aquesta contundènc­ia no va apaivagar, tot i això, el rum-rum sobre una batalla soterrada entre la tendències de centredret­a, representa­des per Philippe, i altres sectors més centristes o de centreesqu­erra presents en el partit del president, La República en Marxa (LREM).

El diari Le Monde dibuixava diumenge l’escenari d’un Macron cada vegada més aïllat, que no escolta els assessors experiment­ats, mentre prefereix envoltar-se de l’equip de joves brillants que segueix amb ell des de l’inici, els mormons, segons l’argot macronista, una espècie de guàrdia pretoriana.

El president insisteix sempre que els seus plans reformiste­s no

A Macron li costa escoltar assessors veterans i es fia més de la seva fidel i jove guàrdia pretoriana

han variat ni un àpex, que va ser e legit per transforma­r França i complirà. Té al davant reformes difícils com la de les pensions o la del subsidi d’atur. La resta, per ell, són “peripècies” quotidiane­s sense importànci­a, pròpies de la “tirania de la immediates­a”, una “absurditat” del nostre temps. Macron creu que Júpiter ha d’obeir altres lleis. Ho exigeixen França i la seva pròpia ambició.

 ?? LUDOVIC MARIN / AP ?? Emmanuel Macron fa un any i mig que exerceix la presidènci­a de França i encarna la imatge d’un home autosufici­ent, sobrat, disposat a donar lliçons
LUDOVIC MARIN / AP Emmanuel Macron fa un any i mig que exerceix la presidènci­a de França i encarna la imatge d’un home autosufici­ent, sobrat, disposat a donar lliçons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain