La Vanguardia (Català)

Mirant a Brussel·les

El PP tombarà els comptes al Senat si no aconseguei­x frenar-los al Congrés

- CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA

Populars i Ciutadans confien que la UE tombi els pressupost­os del Govern central.

Uns pressupost­os que perjudicar­an l’economia espanyola i que són contraris al camí d’estabilita­t marcat per Brussel·les. Així ho entenen tant les direccions del Partit Popular com de Ciutadans, que assenyalen, entre altres indicadors, la pujada de la prima de risc i la caiguda de les borses, per la qual cosa intentaran esprémer al màxim que junts sumen més diputats que el PSOE i Podem per impedir, frenar o modificar el pacte subscrit per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Amb aquest objectiu, Europa és una de les cartes que jugaran.

El president del PP, Pablo Casado, anirà demà a Brussel·les per assistir a la reunió del Partit Popular Europeu, abans de les reunions del Consell Europeu. En la seva estada comunicarà “els perills” que comporten, segons ell, els comptes remesos per Sánchez, un avantproje­cte que “neix mort” i és “una amenaça per als ciutadans”, ja que, en cas de prosperar, implicarà “retallades per al futur” i només portaran “atur, recessió i molt més perill per a la credibilit­at internacio­nal d’Espanya”.

Casado, que ja veu preocupaci­ó a Brussel·les pel pla de Sánchez –“Ja es comparen els pressupost­os amb la italianitz­ació i el descontrol dels comptes”–, també pretén transmetre un missatge tranquil·litzador als dirigents europeus i presentar-se com a garant –com a líder de l’oposició i amb la seva majoria al Senat– que Espanya continuarà sent un “país seriós i complidor”.

Perquè el PP, segons va dir el seu secretari general, Teodoro García Egea, s’oposarà als comptes del Govern i Podem “amb tota la força parlamentà­ria que té” i intentarà per tots els mitjans impedir que entrin en vigor aquests comptes”. En aquest sentit, el primer pas serà portar-lo al Congrés, on PP i Cs tenen majoria a la Mesa, i intentaran enderrocar-los i que siguin tornats al Govern espanyol a través d’una esmena de totalitat. Però si finalment s’aproven i aterren al Senat, els tombaran amb la seva majoria

Rivera porta a la Cambra Baixa una iniciativa per impedir la pujada de les quotes als autònoms

absoluta a la Cambra Alta, cosa que endarrerir­à la seva aprovació, i Casado espera que el temps jugui a favor de la seva estratègia.

Cs coincideix que aquests pressupost­os “podemitzat­s” són una mala notícia per a Espanya. Ara per ara els liberals han posat el focus en una de les mesures més polèmiques: la pujada en gairebé 400 euros més a l’any de la quota dels autònoms.

Després de reunir-se els últims dies amb diferents associacio­ns d’aquest sector –que han advertit que aquesta pujada podria posar fi a l’activitat de molts treballado­rs per compte propi–, Rivera va anunciar la presentaci­ó al Congrés d’una proposició no de llei per evitar la pujada de la quota. Cs demanarà també amb aquesta iniciativa mantenir la tarifa plana que tenen els treballado­rs autònoms el primer any i allargar aquest model de cotització a aquells que no arribin al salari mínim .

Rivera va vincular aquest augment de la pressió fiscal –“És un tret al peu dels autònoms”– a l’augment fins a 900 euros del salari mínim. La iniciativa parlamentà­ria de Cs té una doble intenció, ja que obligarà PNB i PDECat, dos partits sensibles a les posicions dels autònoms, i amb els quals el PSOE vol negociar el pressupost, a posicionar-se públicamen­t.

 ?? DANI DUCH ?? Villegas, Rivera, Arrimadas i Roldán ahir a la reunió de l’executiva de Ciutadans
DANI DUCH Villegas, Rivera, Arrimadas i Roldán ahir a la reunió de l’executiva de Ciutadans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain