La Vanguardia (Català)

Art rescatat

Un total de 23 de les 28 peces robades el 1980 per la banda de lladres d’Erik el Belga ja s’han recuperat

- SÍLVIA OLLER

El monestir de Sant Esteve de Banyoles mostrarà aquest dissabte les figures de sant Cristòfol i santa Anna, dues de les 28 estatuetes treballade­s en plata pertanyent­s a l’arqueta del segle XV robada el 1980 pel lladre Erik el Belga, de les quals se n’han recuperat 23.

Trenta vuit anys després que la banda d’Erik el Belga, considerat un dels lladres d’art més prolífics del segle XX, robés les 28 peces de plata de l’arqueta de Banyoles, un reliquiari gòtic del segle XV, les figures de santa Anna i sant Cristòfol s’exhibiran aquest dissabte al seu lloc original, el monestir de Sant Esteve de Banyoles.

L’advocat Carles Mascort, encarregat d’assumir les negociacio­ns, va localitzar les estatuetes el gener d’aquest any en mans de dos antiquaris de Brussel·les i de Londres, que les tenien a la venda per un preu molt més elevat que el que s’ha pagat finalment, una xifra que fonts de l’operació no han volgut revelar.

L’Estat –copropieta­ri de l’arqueta juntament amb el bisbat de Girona– assumirà el cost de l’operació, i també el de la restauraci­ó.

Amb aquestes són 23 les peces de l’arqueta que ja han estat recuperade­s (19 relleus de sants, les dues figures centrals i dos plafons laterals), però continuen en parador desconegut cinc estatuetes més correspone­nts a les representa­cions dels sants Miquel, Pau, Pere i Esteve i santa Bàrbara.

La voluntat del bisbat de Girona i de l’Ajuntament de Banyoles és poder recuperar totes les figures que componien l’arqueta, una obra creada entre els anys 1413 i 1453 pel taller d’orfebres Artau de Girona que contenia les relíquies de sant Martirià, patró de Banyoles.

Els relleus de santa Anna i sant Cristòfol estan en bon estat de conservaci­ó, però els tècnics del Ministeri de Cultura a Madrid les restaurara­n, com ja es va fer amb les 21 figures que es van recuperar entre els anys 2005 i 2010.

L’advocat que des d’aleshores assumeix les negociacio­ns per tornar aquesta peça d’orfebreria al seu aspecte original, Carles Mascort, va assegurar ahir que està convençut que els antiquaris que tenien en possessió els últims relleus desconeixi­en el seu origen il·lícit. Tots dos els tenien a la venda i no estaven catalogats. Les investigac­ions apunten que van ser comprades a Alemanya.

La primera pista sobre el parador de les figures de l’arqueta de Banyoles va arribar l’any 1997, quan la historiado­ra i catedràtic­a d’art Francesca Español va reconèixer dues figures (santa Llúcia i sant Benet) en un catàleg de la casa de subhastes Sotheby’s de Londres. Va ser un fil de què va estirar l’advocat Carles Mascort per localitzar aquestes peces i 19 més a Holanda.

Des del 2010 l’arqueta es torna a

Els dos relleus recuperats estaven en mans de dos antiquaris de Londres i Brussel·les

exhibir al monestir de Sant Esteve de Banyoles, d’on va ser saquejada la nit de l’11 al 12 de gener del 1980 per la banda de René Alphonse van der Berghe, conegut com a Erik el Belga.

Els relleus de plata van ser desmuntats perquè es poguessin vendre per separat, de manera que els cinc que encara falten podrien estar en mans de diversos propietari­s.

Mascort va assegurar que té alguna pista sobre el parador d’algun, malgrat que no va voler revelar detalls. A Erik el Belga, que actualment viu en una localitat de la Costa del Sol, no se’l pot jutjar perquè el delicte ja ha prescrit.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Les dues últimes figures trobades, santa Anna i sant Cristòfol, estan ben conservade­s
PERE DURAN / NORD MEDIA Les dues últimes figures trobades, santa Anna i sant Cristòfol, estan ben conservade­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain