La Vanguardia (Català)

Augment en societats

La CEOE considera “improbable” l’increment de la recaptació

- EDUARDO MAGALLÓN

El Govern central ha confiat en gran mesura el seu pacte per als pressupost­os a l’increment en els ingressos per l’impost de societats, amb el qual espera recaptar al voltant de 1.800 milions d’euros més.

Un terç de l’augment dels ingressos tributaris previstos per a l’any vinent vindrà de l’increment dels tipus de l’impost de societats. L’impacte de les mesures tributàrie­s dissenyade­s pel Govern comporten un increment de la recaptació de 5.678 milions d’euros. Encara que l’impacte previst per a l’any vinent serà una mica inferior: 4.489 milions. Ahir mateix, la patronal CEOE va considerar “improbable” l’increment de la recaptació.

El detall de l’augment d’ingressos és el següent:

Increment de l’impost de societats: 1.776 milions El Govern central crea un tipus mínim del 15% per a les grans empreses i del 18% per al sector financer i d’explotació d’hidrocarbu­rs. L’objectiu de la mesura és evitar que les grans corporacio­ns, mitjançant complexos sistemes d’arquitectu­ra legal, paguin tipus molt baixos. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat en diverses ocasions que les empreses paguen un tipus mitjà del 12%. L’Executiu preveu introduir també en els pressupost­os la limitació del 100% al 95% de les exempcions pels dividends i plusvàlues obtingudes a l’exterior.

Rebaixa impost de societats per a pimes: -260 milions En paral·lel a l’augment de la tributació a les grans empreses, el Govern socialista preveu reduir el tipus màxim que paguen les petites i mitjanes empreses (pimes) de l’actual 25% al 23%.

Impost sobre serveis digitals: 1.200 milions El nou tribut es dirigeix a les empreses amb una facturació de 750 milions a nivell global o 3 milions a Espanya. Forma part del paquet de recomanaci­ons de la Comissió Europea. La patronal CEOE va considerar ahir “excessives” aquelles previsions tenint en compte que l’anterior govern del PP va estimar una recaptació per a un impost similar de la meitat: 600 milions.

Impost de transaccio­ns financeres: 850 milions Es crearà una taxa que gravarà amb un 0,2% la compravend­a de les accions emeses a Espanya d’empreses cotitzades amb una capitalitz­ació borsària superior als 1.000 milions. El Govern central assegura que la mesura va en la línia de les propostes de la Comissió Europea. Fiscalitat verda: 670 milions L’Executiu incrementa­rà la tributació al gasoil excepte al col·lectiu dels profession­als del transport.

Increment de l’impost de patrimoni: 339 milions Els contribuen­ts amb més de 10 milions d’euros de patrimoni pagaran un 1%. Tindrà un impacte diferent segons les comunitats perquè en algunes com Madrid estava bonificat al 100%.

Increment de l’IRPF per a les rendes altes: 328 milions L’augment és de dos punts en el tram estatal de l’IRPF per a contribuen­ts amb ingressos de més de 130.000 i de quatre punts per a aquells que guanyin més de 300.000 euros. Les rendes de capital superiors a 140.000 euros també augmentara­n dos punts.

Frau fiscal: 828 milions El Govern socialista espera aconseguir 500 milions amb les mesures internacio­nals de lluita contra el frau, 218 milions amb la limitació dels pagaments en efectiu i 110 milions amb el reforçamen­t de la llista de morosos.

Rebaixa de l’IVA serveis veterinari­s: -35 milions

Rebaixa de l’IVA a productes d’higiene femenina: -18 milions

 ?? ISTOCK EDITORIAL ?? Google és una de les empreses que veurà gravats els seus ingressos a través de l’impost digital
ISTOCK EDITORIAL Google és una de les empreses que veurà gravats els seus ingressos a través de l’impost digital

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain