La Vanguardia (Català)

Horst Seehofer

MINISTRE ALEMANY DE L’INTERIOR

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Seehofer, baró de la CSU a Baviera, va jugar contra Merkel la carta de la immigració, criticant que la cancellera acollís un milió de refugiats el 2015. Aquesta pugna li ha sortit malament, com demostra la caiguda de vots de la CSU.

El revés en les eleccions de diumenge a Baviera per als grans partits (Volksparte­ien) s’expandeix pels despatxos dels seus líders a Munic i a Berlín a la recerca d’una avaluació i correcció de rumb. La clatellada soferta per la formació socialcris­tiana bavaresa, la CSU, aliada històrica del partit democristi­à de la cancellera Angela Merkel, la CDU, i la desfeta del socialdemò­crata SPD responen no només a dinàmiques bavareses per l’actitud antiimmigr­ació de la CSU, sinó també al descontent­ament cap a la coalició del Govern federal de conservado­rs i socialdemò­crates.

Per això, Angela Merkel va cridar ahir els socis del seu Govern a posar fi a les querelles internes per centrar-se tots a “recuperar la confiança” perduda. “Els electors esperen que els partits de la unió actuïn de manera concordada”, va dir la cancellera amb referència a la CDU i la CSU, en un retret directe a la disputa migratòria que el ministre de l’Interior, el socialcris­tià Horst Seehofer, li va llançar a principis de l’estiu.

Merkel va parlar així en una trobada amb la federació del comerç exterior, mentre que la secretària general de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, es va encarregar de la roda de premsa sobre la posició oficial del partit. KrampKarre­nbauer va dir que el resultat de la CSU a Baviera és “un tret d’advertènci­a” del qual els conservado­rs alemanys han de prendre nota. El 28 d’octubre hi haurà eleccions al land de Hessen, ara governat per la CDU en coalició amb Aliança 90/Els Verds.

Després d’haver estat un dels principals provocador­s de conflictes, Seehofer va dir ahir que la CSU continuari­a donant suport al Govern de gran coalició. “Farem el que ens correspon perquè la gran coalició pugui continuar la seva feina de manera sostinguda”, va assegurar. Els socialdemò­crates van fer promeses d’escolta encara que sempre guanyant temps. La presidenta de l’SPD, Andrea Nahles, va optar per situar “en els propers mesos” una eventual decisió sobre la permanènci­a de l’SPD en la gran coalició.

El baròmetre sobre política federal publicat diumenge pel diari Bild atorgava al tàndem CDU/CSU un fluix 26% de suports, amb l’SPD en el 17%, al mateix nivell que Els Verds –en ascens no només a Baviera, on han estat els grans guanyadors amb el seu segon lloc–, i amb la ultradreta estalonant-los amb el 15%. Ahir, en una roda de premsa a Berlín, el copresiden­t de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), Jörg Meuthen, va celebrar la seva entrada al Parlament bavarès, el penúltim on encara no tenia representa­ció, i va destacar la “caiguda lliure” de la CSU i de l’SPD, la qual cosa indicaria “una espècie de nova era en la qual els grans partits estan en declivi”.

 ??  ??
 ?? CHRISTOF STACHE / AFP ?? El ministre Seehofer, ahir a Munic, valorant davant la premsa els resultats de la CSU a Baviera
CHRISTOF STACHE / AFP El ministre Seehofer, ahir a Munic, valorant davant la premsa els resultats de la CSU a Baviera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain