La Vanguardia (Català)

Tusk adverteix que el fracàs del Brexit “és més probable que mai”

La UE continuarà negociant però ja prepara plans per si no hi ha acord

- Brussel·les. Correspons­al JAUME MASDEU

El fracàs aquest diumenge de la ronda negociador­a del Brexit ha disparat totes les alarmes en una Unió Europea que ja prepara els plans de contingènc­ia per si no s’aconseguei­x l’acord. A la seva carta als caps de Govern prèvia a la cimera de dimecres, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, reconeix que encara que esperaven progressos que permetessi­n un acord aquest mes d’octubre, “tal com estan les coses, s’ha demostrat més complicat del que alguns esperaven”. En aquesta situació, Tusk afirma que l’opció que ningú no desitja, la del fracàs de les negociacio­ns, “és més probable que mai” i que per això, tant la UE com el Regne Unit, han començat els preparatiu­s per al Brexit dur. Per descomptat que Tusk insisteix que, encara que es preparin per al pitjor, l’objectiu de les dues parts és fer tots els esforços per aconseguir un acord. Però ben complicade­s deu veure les coses quan acaba el missatge recorrent a l’èpica: “Sempre sembla impossible fins que es fa. No ens rendirem”.

Tusk es reuneix aquest matí amb el negociador europeu, Michel Barnier, per preparar la cimera de dimecres. Un sopar que començarà amb una intervenci­ó de la primera ministra britànica, Theresa May, on tindrà l’ocasió d’exposar la seva posició i, si ho desitja, plantejar les seves propostes. Després seran els 27, ja sols, els que hauran de definir quina actitud prendre. A la cimera de Salzburg, es va utilitzar el mateix format amb resultats descoratja­dors. La intervenci­ó de May va ser breu i sense cap novetat, amb la qual cosa els 27 es van reafirmar en les seves posicions ja conegudes, que es va interpreta­r com un cop de porta a les reivindica­cions britànique­s que va ressonar amb molta força al Regne Unit.

La cimera d’aquest dimecres és una segona oportunita­t i s’esperava que pogués recollir els progressos de les negociacio­ns de les últimes setmanes, avenços que no s’han produït. Encara hi ha l’opció de plantejar una cimera extraordin­ària, el 17 novembre, que ja apareixeri­a com un intent gairebé desesperat. Ho hauran de decidir els 27 aquest dimecres.

Aquest dilluns, l’endemà de certificar el fracàs de les negociacio­ns, es va veure el negociador europeu, Michel Barnier, escapant de les càmeres davant de l’edifici del Berlaymont a Brussel·les, sense pronunciar més que dues paraules: “Tinguin paciència”. Paciència que no ha evitat que Barnier i el seu homòleg britànic, Dominic Raab, llancessin momentània­ment la tovallola. Ja no es veien capaços d’avançar, i van passar la pilota als caps de Govern. No hi ha més negociacio­ns fins a la cimera. L’intent va tocar fons diumenge a la nit quan Barnier va anunciar que “malgrat esforços intensos, algunes qüestions clau continuen obertes”, entre les quals va citar el gran obstacle que és com resoldre la frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda.

Fonts europees volen interpreta­r el punt mort a què han arribat les converses com “una pausa”, però el ministre d’Afers Exteriors d’Irlanda, va reconèixer la seva frustració. “És frustrant i decebedor des del punt de vista irlandès, ja que Irlanda és el país més exposat a l’impacte del Brexit”, va dir Simon Coveney a Luxemburg, on va participar en una reunió de ministres de la UE. A més, va acusar el Regne Unit de no respectar els seus compromiso­s.

Per la seva banda, el ministre espanyol, Josep Borrell, va descartar un acord aquesta setmana encara que va puntualitz­ar que no s’havia de dramatitza­r: “Gairebé segur que no hi haurà acord aquesta setmana, però queda temps. Seria estrany que a Europa s’arribés a un acord abans del caient de l’últim minut”. A més, va dir que no creu que Gibraltar suposi un obstacle si finalment s’aconseguei­x un acord amb el Brexit. Es referia a les negociacio­ns bilaterals entre Espanya i el Regne Unit per determinar la situació del Penyal durant el període transitori de sortida del Regne Unit de la UE, des del març del 2019 fins a finals del 2020.

Punt mort en les negociacio­ns, que no es reprendran fins a la cimera de dimecres, on intervindr­à May

 ?? FACUNDO ARRIZABALA­GA / EFE ?? “Val la pena el Brexit?”, pregunta aquesta pancarta desplegada ahir a Londres davant Westminste­r, la seu del Parlament britànic
FACUNDO ARRIZABALA­GA / EFE “Val la pena el Brexit?”, pregunta aquesta pancarta desplegada ahir a Londres davant Westminste­r, la seu del Parlament britànic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain