La Vanguardia (Català)

El Govern d’Hongria prohibeix a les persones sense sostre dormir al carrer

-

La nova llei hongaresa provoca que ser una persona sense llar vulneri la Constituci­ó del país.

La llei, aprovada pel Govern dretà de Viktor Orbán, segueix una esmena constituci­onal aprovada al juny que autoritza la policia a ordenar a les persones sense llar que es mudin a refugis. En cas de desobeir tres vegades en un període de 90 dies, la policia pot detenir-los i destruir les seves pertinence­s o obligar-los a participar en programes laborals.

El Govern ha dit que la nova llei apunta a proporcion­ar condicions de vida adequades a les persones sense sostre i ha reservat diners per ajudar-los, en concret: prop de 9.000 milions de florins (uns 28 milions d’euros) en el seu pressupost del 2018, i 300 milions de florins més per ampliar les capacitats d’allotjamen­t. “Creiem que hem de brindar ajuda addicional i no drets addicional­s a les persones sense llar”, va dir Bence Retvaricer­ca, secretària d’Estat. Però Gabor Ivanyi, líder del grup Oltalom (Refugi) que gestiona refugis per a persones sense sostre, va dir que el Govern no havia dut a terme un diàleg adequat amb les organitzac­ions de caritat abans d’aprovar la legislació: “Aquesta llei serveix per espantar les persones sense llar i fer que fugin”.

La nova esmena va suscitar crítiques de grups de drets humans que qualifique­n la situació d’inhumana. Diumenge, al voltant de 500 persones es van manifestar en contra de la llei fora del Parlament hongarès. “Crec que és vergonyós, que criminalit­zen la situació impossible en la qual es troba aquesta gent”, va dir Agnes Merenyi, una de les manifestan­ts. El grup activista anomenat Vars Mindenkie (“La ciutat és per a tothom”) defensa que aquest tipus d’esmena “permet a les autoritats perseguir les persones més indefenses amb una gamma més àmplia d’eines policials.

El mes passat, el Parlament Europeu ja havia votat a favor de sancionar Hongria per eludir les regles de la UE sobre democràcia, drets civils i corrupció per les polítiques d’Orbán. Segons la secretària estatal per a Afers Socials, Attila Fulop, l’objectiu és assegurar que “les persones sense llar no estiguin als carrers a la nit i que els ciutadans puguin moure’s per l’espai públic sense obstacles”. La nova llei, per exemple, ha convertit en il·legal dormir al carrer prop d’un lloc d’interès cultural. A la pràctica, converteix en il·legal dormir a molts dels carrers de Budapest. Els refugis estatals d’emergència tenen unes 11.000 places, però els experts diuen que hi ha almenys 20.000 persones sense llar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain