La Vanguardia (Català)

FRANCESC PEIRÓN Trump atribueix a “assassins que anaven per lliure” el cas Khaixoggi

El president explica que el rei de l’Aràbia Saudita nega rotundamen­t saber-ne res

-

Ja té la clau. El president Donald Trump va trobar la resposta a l’enigma després de parlar ahir amb el rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz. Aquest interlocut­or li va negar qualsevol coneixemen­t de l’ocorregut al periodista dissident Jamal Khaixoggi.

“M’ha dit que no en sap res. I m’ho ha dit amb molta fermesa. No vull entrar en la seva ment, però això em sona a mi que potser és la feina d’assassins que anaven per lliure”, va suggerir.

Una vegada realitzada la trucada, Trump envia d’immediat Mike Pompeo, cap de la diplomàcia dels Estats Units, a aquell país i probableme­nt a Turquia.

Tot i això, la CNN, citant fonts saudites, va assegurar ahir a la nit que l’Aràbia Saudita es disposava a reconèixer la mort de Khaixoggi al seu consolat d’Istanbul, on el van atreure. Hauria estat una operació sense autoritzac­ió governamen­tal que va derivar en “un accident quan se’ls en va anar la mà en l’interrogat­ori”, va subratllar la CNN. “Ningú no sap” si aquesta informació és oficial, va dir sobre això el president Trump.

Hi ha una dita en el periodisme –molt anterior a l’encimbella­ment de les fake news del trumpisme– per denunciar la falta d’ètica de segons quines informacio­ns: “Que la realitat no t’espatlli una bona notícia”.

El president Trump, que expressa tan poc afecte pels informador­s, que qualifica d’“enemics del poble”, ha fet una revisió personal d’aquesta dita: “Que un assassinat, esquartera­ment inclòs, no et desmunti un sucós negoci”.

Aquesta afirmació, de dubtosa moralitat, resulta d’aplicació en la conducta de Trump a l’hora d’encarar la crisi per desaparici­ó del periodista Khaixoggi, autoexilia­t als Estats Units, crític amb les reformes del príncep hereu Muhammad bin Salman –i gran amic del gendre Jared Kushner–, i articulist­a de The Washington Post.

El 2 d’octubre, Khaixoggi va acudir al consolat saudita d’Istanbul. Els turcs asseguren que tenen enregistra­ments en què es confirmen les tortures i més. Davant la pressió, les autoritats de Riad van autoritzar ahir que els turcs entrin a revisar el consolat. Passats tretze dies, els experts es plantegen quines evidències es poden trobar en aquell lloc.

Donald Trump va insistir, en declaracio­ns prèvies a la seva visita a l’estat de Florida després de l’impacte de l’huracà Michael, que no es deixarà res sense revisar. També va prometre un “càstig sever” (sense

Segons la CNN, l’Aràbia Saudita es disposava a reconèixer la mort del periodista durant l’interrogat­ori

aclarir), en vista de l’escàndol internacio­nal.

Encara que va remarcar que “no hi ha res fora de la taula”, diumenge a la nit, en una entrevista per al programa 60 minutes, va descartar que la represàlia suposi cancel·lar la tramesa d’armes a l’Aràbia Saudita per valor de 110.000 milions de dòlars. “Ells van demanar equipament militar. Tots els països del món volen rebre aquesta comanda. Rússia ho vol, i la Xina. I nosaltres, que ho vam aconseguir”, va contestar. L’entrevista­dor va reiterar la qüestió. “No vull perdre llocs de treball, ni un encàrrec com aquest, hi ha altres maneres de sancionar”, va replicar.

 ?? CHRIS MCGRATH / GETTY ?? Agents saudites i turcs entren al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul per inspeccion­ar-lo
CHRIS MCGRATH / GETTY Agents saudites i turcs entren al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul per inspeccion­ar-lo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain