La Vanguardia (Català)

Delgado sosté que no donarà ordres als fiscals de l’1-O

Segarra vol que la Fiscalia pugui “treballar amb tranquil·litat”

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Toc de queda a la Fiscalia General de l’Estat. Les filtracion­s sobre la tasca dels fiscals en la qualificac­ió provisiona­l del cas 1-O han conduït a un moviment reflex autodefens­iu. S’hi treballa, no hi ha res decidit, tot està en estudi, van ser ahir les paraules més repetides per mirar d’alleujar la pressió. Una tasca de protecció en què va voler intervenir la mateixa ministra de Justícia, Dolores Delgado, que va assegurar que la Fiscalia exercirà la seva tasca sense influèncie­s externes, començant per les de l’Executiu, que no intentarà influir ni donarà instruccio­ns sobre què s’ha de fer en el cas 1-O.

Una resposta taxativa de la ministra, per tant, als que desitjarie­n que el Govern central fes una interpreta­ció extensiva de les seves possibilit­ats de comunicaci­ó amb els fiscals, fins al punt de demanar-los “gestos” coherents amb la voluntat de distensió política amb les institucio­ns catalanes. Delgado va voler deixar clar que això –demanar als fiscals que rebaixin els seus plantejame­nts– no ho farà, el Govern espanyol, perquè no pot i perquè no ha de fer.

“No es donaran instruccio­ns a ningú”, va dir Delgado amb especial èmfasi, per deixar-ho definitiva­ment clar, en un acte informatiu organitzat per Europa Press. L’Executiu, en suma, nega que pensi fer servir la palanca d’aquest procés penal per facilitar el suport dels partits sobiranist­es al projecte de pressupost­os. L’única cosa garantida –va dir Delgado– és que el Govern socialista mostrarà un respecte “absolut” per l’autonomia de la Fiscalia i per la independèn­cia del Tribunal Suprem (TS).

Sense necessitat de posar en dubte que aquesta sigui la voluntat de l’Executiu, el fet és que no té cap més opció. Si volgués fer una altra cosa tampoc no podria, o correria un gravíssim risc en cas d’intentar-ho. Els quatre fiscals encarregat­s del cas 1-O –Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno– fa un any que treballen sobre l’afer, per bé que no van elaborar la querella que va donar origen al procedimen­t.

Aquests fiscals sempre han afirmat en els seus escrits que els fets investigat­s van constituir un delicte de rebel·lió. I no canviaran ara. Les filtracion­s, en realitat, només han posat evidències sobre la taula, si bé és cert que amb un matís important: el de la possibilit­at de no demanar la màxima pena –que podria arribar fins als 30 anys de presó–, ni tan sols per a l’exvicepres­ident Oriol Junqueras, el processat a la presó de més rang polític.

Tot i que encara no hi ha cap decisió formalitza­da, la Fiscalia treballa amb la hipòtesi de demanar entre 15 i 25 anys de presó per als acusats de rebel·lió. Amb tot, continuant certa escala de responsabi­litats, per als exconselle­rs es demanarien penes a partir dels 15 anys, segons la seva implicació en els fets, i per a l’exvicepres­ident, els 25 esmentats. La Fiscalia General no confirma ni desmenteix aquests projectes, perquè fins que no s’estampin les firmes correspone­nts al document són possibles algunes variacions. Ara bé, aquesta és la idea sobre la qual es treballa.

Un motiu clar per no avançar criteris i decisions el va explicar ahir la ministra de Justícia quan va afirmar que “ni processats ni ciutadans no mereixen aquestes especulaci­ons, en aquest moment”. A més del respecte per les formalitat­s del procés, també hi ha el desig de no avançar les fases de confrontac­ió aguda amb les defenses. Les filtracion­s ja han conduït a les primeres rèpliques i, en paral·lel a tot això, l’augment dels decibels del debat polític unit a la causa penal.

Un context que preocupa la fiscal general, María José Segarra, interessad­a a tapar totes les vies d’aigua que puguin aparèixer a la Fiscalia. L’han posada al comandamen­t de quatre fiscals de sala del Suprem, la màxima categoria de la carrera, que tenen una posició comuna sobre el cas. Qualsevol canvi substancia­l aixecaria una infinitat de sospites. Era obligat prendre el camí que ha emprès, el d’afavorir una conscienci­osa tasca d’anàlisi jurídica, i intentar optimitzar-la posant-se la bata blanca –en aquest cas la toga– en un clima de col·legues de laboratori.

Per aquest motiu el Govern central i la mateixa Segarra van demanar ahir que es deixi “treballar amb tranquil·litat” els fiscals. Fan anar substàncie­s d’especial perillosit­at. Delgado ho va expressar ahir dient que el procés es troba en un “moment crucial”. Per a possibles modificaci­ons de fons caldrà esperar al final del judici, quan el Tribunal Suprem demani a la Fiscalia les seves conclusion­s definitive­s. L’Executiu es conforma ara a llimar les acusacions. Qualsevol aposta més arriscada tindria un efecte bumerang, perquè transcendi­ria i provocaria un soroll polític eixordador.

L’acusació pública establirà una escala de penes, d’entre 15 i 25 anys, per rebel·lió

La titular de Justícia nega pressions en un procés que està en un “moment crucial”

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ahir durant un esmorzar informatiu a Madrid
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ahir durant un esmorzar informatiu a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain