La Vanguardia (Català)

Pianos d’una sola nota o tecles que sonen igual

- Sergi Pàmies

Pablo Casado incorpora la idea del separatism­e/terrorisme al catàleg de plagues bíbliques. Ho fa aprofitant la frivolitat de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que escenifiqu­en un simulacre d’acord per uns pressupost­os que ja veurem qui acaba pagant. L’alternança fratricida entre la ràbia i el postureig debilita les defenses d’una democràcia atacada per una epidèmia ecumènica de radicalism­es. La moderació és un crim, una ofensa desautorit­zada pels brots castrenses que ens proporcion­en la política nacional, estatal i internacio­nal. En origen sempre hi ha molta corrupció, incompetèn­cia i impunitat, sovint de governs pretesamen­t d’esquerres que prostituei­xen el seu ideari per, en acabat, escandalit­zar-se quan guanyen els dolents.

L’ànsia de Casado per, ebri de soflames patriòtiqu­es, aplicar una versió gore de l’article 155 i la llei de partits és el símptoma d’un furor postideolò­gic que molts mitjans acompanyen i alimenten. Des del seu punt de vista, és la resposta al furor separatist­a i adoctrinad­or, que és com defineixen una legítima proposta independen­tista amb un líder, Quim Torra, abduït per simbolisme­s republican­s tunejats per la nostàlgia i per un antifranqu­isme que remet a l’esperit dels cançoners kumbes que, als anys setanta, tantes alegries hormonals ens van donar. L’ascensió solidària a divuit muntanyes reforça l’èpica partidària, però no resol cap problema.

I, a l’aparador mediàtic, un nou espai de trobada. Ahir, a la Ser, Josep Cuní va fer d’amfitrió d’un coqueteig low cost entre Roger Torrent i Ada Colau, que encarnen una aparença especulati­va de pacte entre ERC i els comuns. Per començar la seva aventura, Cuní va fer-se acompanyar per un dels seus grans amics i referents: Iñaki Gabilondo. Gabilondo va lloar la iniciativa d’una nova ràdio en català i va apostar per evitar la temptació de “tocar un piano d’una sola nota”. Cuní ho va rematar amb la famosa samba de Jobim, que, entre altres coses, lamenta que hi hagi tanta gent que parla sense dir res. És una afirmació oportuna, perquè l’encant de la ràdio rau, precisamen­t, a sentir-se acompanyat per persones tan desvalgude­s i perplexes com nosaltres, amb virtuts més properes a l’animal de companyia que al confessor amb poders d’interlocuc­ió superior. De fet, cada vegada és més habitual que, potser perquè intueixen que totes les tecles poden acabar sonant igual, els tertulians diguin, abans de parlar: “Des de la més absoluta ignorància”. És una confessió que no solament no els desautorit­za, sinó que els fa més imperfecta­ment humans.

Cuní va fer d’amfitrió d’un coqueteig ‘low cost’ entre Roger Torrent i Ada Colau

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain