La Vanguardia (Català)

Avui fa un any

- Pilar Rahola

El 16 d’octubre del 2017 la jutgessa Lamela enviava a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els dos líders de les entitats cíviques més emblemàtiq­ues de l’independen­tisme. Aquell dia el país va quedar en xoc i va començar a imaginar l’instint de revenja que inspiraria la reacció de l’Estat contra el procés català.

Eren unes detencions sense cap sentit, més enllà del sentit pur de la repressió, perquè justament s’empresonav­a persones de fort compromís democràtic i pacifista, la biografia dels quals feia impensable el tractament que patirien per part de la judicatura espanyola. Aquell empresonam­ent seria l’inici d’un llarg procés repressiu que enviaria a la presó i a l’exili tota la cúpula dirigent de l’independen­tisme, i iniciaria un macroprocé­s contra més d’un miler de catalans. L’Estat havia decidit que, per frenar els anhels independen­tistes de Catalunya, calia dinamitar les fronteres naturals de l’Estat de dret i així va començar la roda d’un relat inventat de violència, unes interlocut­òries plagades de motius de censura política, uns jutges marcats pel seu tarannà ideològic (i situats al Suprem per uns membres del CGPJ que

Espanya ve d’una llarga tradició aïllacioni­sta que no ha tingut mai vergonya de quedar retratada a Europa

havien estat escollits pel PP) i unes presons preventive­s que convertien els líders catalans en ostatges i en ariets per difondre la por a tot el moviment. Per la via de destruir l’independen­tisme, es dinamitave­n garanties fonamental­s de l’Estat de dret. I, un any després, continuen dinamitant-se.

És cert que han passat moltes coses durant aquest any i algunes són demolidore­s per al relat inventat de la violència i per a la credibilit­at de la justícia espanyola. La més important, la decisió de Puigdemont i tres dels consellers d’anar-se’n a l’exili i, des de l’exili, destruir l’intent espanyol de perpetrar la repressió sense fer soroll internacio­nal. Després vindria la derrota judicial de l’Estat a Alemanya i a Bèlgica, i la retirada de les euroordres per tal de no patir les mateixes derrotes a Escòcia i a Suïssa. Europa li deia a Espanya que aquest no era el camí per tractar un conflicte polític i que havia trepitjat línies vermelles. Però hi ha una Espanya de llarga tradició aïllacioni­sta que no ha tingut mai vergonya de quedar retratada a Europa. I així, fronteres endins, la repressió ha continuat el seu camí delirant, perquè més enllà de la seguretat jurídica i les regles de joc democràtic­s, hi havia un bé superior: eliminar l’independen­tisme. Fos com fos, i fos contra el que fos.

Un any després, doncs, han canviat moltes coses, Rajoy ha caigut, el PP s’ha ultraradic­alitzat, l’extrema dreta ha eclosionat i el relat de la violència contra l’independen­tisme ha estat desmentit internacio­nalment. Però els Jordis continuen a la presó. Passa el temps, canvien els agents i la repressió es manté immutable. Tant, com irrefutabl­e és el fet que no aconseguei­x aturar l’independen­tisme. Ans al contrari, l’alimenta.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain