La Vanguardia (Català)

El vot útil a l’independen­tisme

- Fèlix Riera F. RIERA, editor

El periodista i escriptor Indro Montanelli va expressar una radical definició del vot útil quan el 1976 va aconsellar al ciutadà italià “tapa’t el nas però vota la Democràcia Cristiana”, quan atalaiava a l’horitzó una possible victòria del Partit Comunista italià. La seva apel·lació convenceri­a els votants que van concentrar els seus vots en una opció política que, per molt dolenta que fos, permetia evitar mals majors. A Catalunya hi ha hagut moltes eleccions on s’ha demanat als votants que es deixin portar per una idea confusa del vot útil que l’independen­tisme ha conreat, fent-lo mutar com “el vot de la teva vida”. Mai com fins ara els votants han subordinat els seus legítims interessos individual­s a uns ideals col·lectius. I, malgrat això, eleccions rere d’eleccions, s’han vist defraudade­s les expectativ­es dels votants independen­tistes, tenint molts la impressió que, a mesura que votaven una vegada i una altra, només aconseguie­n allunyar-se de l’objectiu. No fa gaire temps, s’associava el vot útil a la idea de votar amb el cap; ara és votar amb el cor. La qüestió que hem de preguntar-nos, quan les diferèncie­s entre ERC i Junts per Catalunya els han portat a perdre la majoria, és com es convenç els seus votants perquè revisin la seva posició per poder passar del vot en bloc a votar fent balanç d’allò que s’ha aconseguit i el que s’ha perdut.

En cada nova elecció a la qual assistim a Catalunya veiem com s’imposa un ferri marcatge a l’acte de votar a fi de predisposa­r els ciutadans per mantenir viu el conflicte i posicionar-se en contra de tornar a la política. La unitat de l’independen­tisme polític que planteja la Crida Nacional per la República es basa a col·locar els catalans en posició de resistènci­a i reduir el pluralisme polític en el si de l’independen­tisme. S’aspira a formular la idea que l’única manera d’aconseguir els objectius és subordinan­t els matisos polítics a un vot útil que els elimini.

L’evolució política dels darrers anys ha certificat la dubtosa legitimita­t del vot útil independen­tista, que amaga una intenció centrada a forjar un peculiar bipartidis­me polític basat a oposar un sol partit o plataforma independen­tista davant la resta de partits que no ho són. Elecció rere elecció, i veient els resultats, podem constatar que el vot útil és un vot inútil, ja que no permet fer política.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain