La Vanguardia (Català)

‘Big bang’

- Jordi Amat

Per celebrar el 12 d’Octubre (celebrar és un dir) dijous a la tarda vam agafar el cotxe i vam posar el navegador en direcció a Ceret. Ens hi plantem, de l’Eixample al 52 de la Rue Ferriol, al cap de dues hores. Només aparcar travessem els carrers on a banda i banda corre l’aigua clara, prodigi que Josep Pla va descriure a Vida de Manolo. A una pila de botigues hi ha cartells senzills anunciant la representa­ció que demà dimecres una companyia de Perpinyà farà de Quatre dones i el sol de Jordi Pere Cerdà a la Sala de la Unió. L’endemà a primera hora, mentre fèiem temps per caure rendits davant la vitrina amb les escultures d’Hugué, se’m va posar cara d’esnob quan vaig començar a fullejar l’Obs al quiosc del costat del Museu d’Art Modern.

El tema de portada del setmanari és l’anàlisi caracterol­ògica d’Emmanuel Macron elaborada per sis psicoanali­stes. Però tot el número, com no pot ser d’una altra manera, respira l’aire del pròleg d’inquietud que ens ha tocat viure: els populismes avancen i la democràcia es degrada, sentencia al primer dels articles la redactora en cap. A la secció d’idees el politòleg Gilles Kepel –un dels grans especialis­tes en l’Orient Mitjà i el Mediterran­i del Sud– desgrana els arguments de l’assaig que publica dijous.

La síntesi de Kepel és molt suggeridor­a perquè té la claredat d’eixamplar les nostres coordenade­s d’anàlisi del present, que són sempre distorsion­adorament locals. Amb una mirada integral sobre una regió que és un polvorí, defineix el conflicte sirià com un big bang d’impacte mundial: una falla d’àmbit regional que ha estat prou intensa per sacsejar les plaques de tot l’ordre internacio­nal. Però no és només una qüestió geoestratè­gica, que també. Les rèpliques d’aquest terratrèmo­l han arribat aquí, ja sigui pel terrorisme o l’angoixa irracional provocada per la crisi dels refugiats i els immigrants. A l’hora de reflexiona­r sobre quina hauria de ser la resposta europea davant d’aquesta falla en expansió, Kepel reitera la importànci­a d’una disjuntiva crítica. Maig del 2019. Les eleccions europees, més que mai, determinar­an el nostre futur. La sort d’Europa, la nostra, es juga aquell dia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain