La Vanguardia (Català)

Ells no informen al passadís

- Ana Macpherson

Com piquen? Què porta persones formades i amb capacitat crítica en qualsevol altre àmbit de la vida a acostar-se plens de fe i credulitat a la màgia d’unes gotes de clorit de sodi o unes herbes conreades de manera ancestral (sense tenir ni idea del que significa)?

Probableme­nt tot comença amb un diagnòstic que et fa tombar d’esquena, perquè suggereix que et pots morir d’això o perquè indica un duríssim camí al davant sense que es vegi cap llum al fons.

Potser el segueix una absència de prou informació per part dels que t’atenen. A això s’hi afegeix una freqüent falta d’empatia. Ningú que es posi al teu lloc per afrontar milers de dubtes, per atendre preguntes que sorgiran al cap d’hores o dies. Cap referència d’altres que ja s’han enfrontat al mateix i et poden explicar com s’han anat fent càrrec del problema nou que t’ha aparegut a la vida.

I ara. De vegades, al contrari: informació en un passadís, mala cara, gest d’“acabem aviat, que tinc coses importants a fer” o manifestam­ent enfadats amb tu perquè no has entès res de l’allau de males notícies que t’acaben de caure a sobre.

L’oferta de miracles viu en part d’un hàbil maneig de la comunicaci­ó, de què la medicina amb evidència i reconeixem­ent podria aprendre molt. Però sobretot es nodreix de les mancances d’un sistema –sanitari i universita­ri–que no prepara els seus profession­als per gestionar la realitat, només l’èxit.

Massa sovint no hi ha lloc per explicar com pots adaptar la teva vida a un nen autista, o com pots preveure els sobresalts d’una diabetis inestable o el reconeixem­ent humil del que se sap sobre el càncer de pròstata.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain