La Vanguardia (Català)

Un 32% dels productes químics incompleix la reglamenta­ció europea

- ANTONIO CERRILLO

Un de cada tres productes químics (un 32%) de més implantaci­ó fabricats o importats a Europa des de l’any 2010 incompleix la normativa europea, dissenyada per protegir la salut pública i el medi ambient de l’exposició perjudicia­l d’aquestes substàncie­s. Això és el que assenyala una investigac­ió de l’Institut Federal Alemany per a l’Avaluació de Riscos i l’Agència Alemanya de Medi Ambient.

Els fabricants d’aquestes substàncie­s químiques estan infringint el reglament europeu REACH (de registre, avaluació, autoritzac­ió i restricció d’aquests productes) perquè no informen l’Agència Europea de Substàncie­s Químiques (ECHA) si les substàncie­s emprades són cancerígen­es, neurotòxiq­ues, mutagèniqu­es o provoquen altres efectes (problemes en el desenvolup­ament dels nens, infertilit­at, danys al medi ambient). En aquest estudi es va avaluar una mostra molt representa­tives: 1.814 productes químics (del total de 2.495 substàncie­s que componen l’inventari europeu de productes fabricats en quantitats superiors a 1.000 tones anuals). Només un 31% complien clarament el requisits formals.

“És un gran frau, comparable al del dièsel. Cal tenir en compte que l’exposició a molts productes químics industrial­s nocius és una de les principals causes de la caiguda de la fertilitat humana i l’augment de les taxes de càncers, entre altres malalties”, diu Dolores Romano, portaveu de l’organitzac­ió Oficina Europea de Medi Ambient (EEB). Com que han esquivat aquesta exigència d’informació, milions de tones d’aquestes substàncie­s tòxiques industrial­s han passat a ser utilitzade­s en pintures, material tèxtil, joguines, envasos o material de construcci­ó.

La normativa europea obliga els fabricants i importador­s a donar la informació necessària sobre les propietats perilloses i els possibles riscos en l’ús d’aquestes substàncie­s. Per això es va crear l’inventari de l’ECHA. L’alt grau d’incomplime­nt d’aquesta exigència, però, ha revelat l’enorme indefensió dels ciutadans. “La Comissió Europea regula les substàncie­s partint de la informació sobre la seva perillosit­at proporcion­ada per les empreses. Per això, si les empreses no informen i les autoritats no fan res, hem de témer un impacte en la salut per aquesta desprotecc­ió”, afegeix Romano. Aquest informe va ser publicat el 23 i 24 d’agost per les autoritats alemanyes en una sessió informativ­a, i va ser rebut amb una dura reacció de la indústria, segons un expert d’una oenagé. Les autoritats competents no preveuen incloure exigències addicional­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain