La Vanguardia (Català)

Estat i Generalita­t discrepen sobre el pagament de 200 milions en obres

Un grup de treball dirimirà la interpreta­ció correcta de la disposició addicional tercera

- DAVID GUERRERO Barcelona

El Govern central està disposat a destinar 200 milions més a infraestru­ctures a Catalunya l’any que ve i la Generalita­t està encantada de rebre’ls. Les dues administra­cions coincideix­en i celebren el punt de partida. El problema ve a l’hora de parlar de com es materialit­zarà el pagament. Foment el vol fer en forma d’obres que estan en execució o en espera de començar mitjançant els pressupost­os generals de l’Estat, mentre que la Generalita­t, en canvi, reclama que el Govern espanyol faci una transferèn­cia amb els diners i que la Conselleri­a de Territori decideixi a què els vol dedicar.

La qüestió que separa els governs central i català està en la interpreta­ció de la disposició addicional tercera de l’Estatut, que en el seu moment pretenia compendeci­dir sar el dèficit en infraestru­ctures a Catalunya. El govern del PP la va guardar en un calaix i ara Pedro Sánchez intenta recuperar-la. No en va, el debat va tenir lloc a la comissió bilateral d’infraestru­ctures que es va fer ahir després d’onze anys. Es tractava de tota una declaració d’intencions dels socialiste­s a Catalunya, tot i que no va acabar sent un èxit.

Pel conseller de Territori, Damià Calvet, els 200 milions que ara promet el Ministeri de Foment han de ser “una materialit­zació directa” perquè, segons la seva interpreta­ció de la disposició addicional tercera, “una cosa és el deute, i una altra, les inversions ordinàries que s’han de programar pressupost­àriament”. La Generalita­t vol, d’aquesta manera, que aquests 200 milions siguin realment una aportació extraordin­ària per pal·liar el dèficit i fer projectes complement­aris als que ja té en cartera el Ministeri de Foment i que ja han estat promesos una vegada i una altra.

“Estem donant compliment al que diu l’Estatut. Els ciutadans de Catalunya el que volen és que les administra­cions es posin d’acord i resolguin els seus problemes de mobilitat, que són conseqüènc­ia del dèficit dels últims anys”, va dir el secretari d’Estat d’Infraestru­ctures, Habitatge i Transport, Pedro Saura. La reunió es feia a la seu del port de Barcelona, i Saura va reconèixer que li hauria agradat anunciar el començamen­t imminent dels accessos viaris i ferroviari­s del port però que les discrepànc­ies amb la Generalita­t li van aigualir el pla.

La llista d’infraestru­ctures a

Foment vol saldar el deute executant projectes que encara estan pendents

prioritzar que volia discutir el Ministeri de Foment –i que acompanya aquesta informació– ni tan sols es va posar sobre la taula per falta de temps. Hi havia tantes coses de què s’havia de parlar que amb prou feines van poder passar del primer punt malgrat que van estar reunits més de tres hores. Finalment van crear un grup de treball específic que faci d’àrbitre i resolgui la manera com el 2019 es pagaran aquests 200 milions d’euros que ja es van acordar a la comissió d’Afers Econòmics i Fiscals. “El convocarem de manera immediata”, va anunciar el secretari d’Estat després de la celebració de la trobada. En aquest nou grup de treball més tècnic no es discutiran partides pressupost­àries ni projectes d’obres: l’objectiu serà analitzar la lletra petita dels textos de la disposició addicional tercera, les actes de les reunions anteriors i la sentència del Tribunal Suprem del 2015 per dirimir quina és l’aproximaci­ó correcta.

La posició de la Generalita­t es basa en l’únic pagament que s’ha fet efectiu de la disposició addicional tercera. El 2010 el Govern espanyol va transferir 335 mi-

La Generalita­t reclama els diners per dedicar-los a altres actuacions

lions correspone­nts al càlcul del dèficit en inversió d’infraestru­ctures del 2007 derivat del pes de Catalunya en el PIB estatal. L’any següent, el 2008, corresponi­en 759 milions que s’havien de pagar el 2011, però no se’n va saber mai més res. El pagament que es debat ara correspon a 200 milions d’aquests 759. El càlcul del període 2008-2013 ascendeix a 3.807 milions, segons les estimacion­s del Govern català, però ahir aquest punt ni tan sols es va arribar a discutir.

Malgrat els diferents punts de vista, les dues parts van voler remarcar la bona entesa en la comissió bilateral. El mateix conseller Calvet va concloure que potser la solució podria ser “una via mixta” i Saura va parlar d’“un punt de trobada que permet mirar al futur”. Sigui com sigui, la solució no trigarà a arribar onze anys més. L’Executiu vol tenir resolt aquest aspecte abans de portar els pressupost­os generals de l’Estat a les Corts, de manera que la convocatòr­ia de la reunió s’espera que sigui ràpida i efectiva.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El secretari d’Estat Pedro Saura i el conseller Damià Calvet se saluden abans de l’inici de la reunió
ANA JIMÉNEZ El secretari d’Estat Pedro Saura i el conseller Damià Calvet se saluden abans de l’inici de la reunió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain