La Vanguardia (Català)

Colau vol ressuscita­r la multiconsu­lta, tot i que sense temps per celebrar-la

- R. MONTILLA

El ple del dia 10 d’abril va suposar un dels grans fracassos del govern de l’alcaldessa Ada Colau: va quedar enterrada la macroconsu­lta, que havia arribat descafeïna­da, ja que tan sols es plantejave­n dues qüestions: la municipali­tzació del servei d’aigua i el canvi de nom de la plaça Antonio López i López. Una dolorosa espina que l’executiu local es vol treure en el ple de la setmana que ve votant un recurs de reposició que avalarà, o no, que es pregunti a la ciutadania sobre les qüestions de la multiconsu­lta. Segons asseguren des de l’equip de govern, serà la resurrecci­ó d’una de les seves mesures estrella, perquè ningú no hi pot votar en contra. “Entenem que està en joc la sobirania de la ciutat, la Carta Municipal”, va manifestar la regidora de Participac­ió, Gala Pin, durant una sessió de treball amb periodiste­s en què va estar acompanyad­a pel tinent d’alcalde de la seva àrea, Jaume Asens. Segons Pin, amb aquesta estratègia –la votació del recurs de reposició– se li dona vida al projecte i, d’alguna manera, se’l blinda, ja que, si el recurs s’aprova en el ple, a parer seu, i també del dels serveis jurídics municipals, també s’avala la iniciativa. “El que es votarà [en el ple] és si s’estima el recurs, i el recurs el que fa és donar valor a la multiconsu­lta i a l’informe jurídic”, va insistir Pin. Segons Asens, els grups tan sols poden o bé votar-hi a favor o bé abstenir-se. I és que la clau que la ressucitac­ió sigui viable per al govern de l’alcaldessa Ada Colau, amb el suport en un informe jurídic, és que en el ple del dia 10 d’abril els grups municipals no podien votar-hi en contra per raons polítiques, i només podien denegar les preguntes per motius jurídics. Igual que divendres de la setmana vinent. “És el moment que els partits que van votar en contra tornin a la legalitat”, va manifestar Asens, que va assenyalar que els partits que votin en contra en el pròxim ple també estaran votant en contra dels serveis municipals.

Passi el que passi, del que no hi ha cap dubte és que, encara que s’aprovi el recurs de reposició i la tesi del govern Colau sigui correcta, ja no hi haurà temps per dur a terme la multiconsu­lta durant aquest mandat, ja que a partir del 26 de novembre l’Ajuntament no pot fer cap consulta (ho prohibeix la llei electoral: faltaran menys de sis mesos per a les eleccions municipals).

L’executiu portarà al ple un recurs amb què vol blindar la mesura de cara al pròxim mandat

“En tres setmanes no podem organitzar una cosa així, però s’assegura que es pugui fer en un nou mandat”, va manifestar Pin, que va assenyalar que l’aprovació del recurs de reposició també obliga l’alcalde del pròxim mandat, sigui qui sigui, que la convoqui i la celebri. Això sí, el nou batlle hauria de fer un decret d’alcaldia per reactivar la celebració de la multiconsu­lta. Disposaria de dos mesos per fer-ho i, en cas contrari, les entitats promotores del procés participat­iu podrien demandar l’administra­ció per inactivita­t: “Només no es faria la multiconsu­lta si les entitats retiressin les propostes”, va explicar la regidora Pin.

Si els grups hi voten en contra i la iniciativa, altra vegada, no tira endavant, les entitats impulsores tindran la possibilit­at d’anar per la via judicial.

El recurs de reposició s’abordarà abans en comissió municipal aquest dimecres. En el ple del 10 d’abril les preguntes de la multiconsu­lta només van rebre el suport de BComú i d’ERC, mentre que la resta de grups municipals hi van votar en contra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain