La Vanguardia (Català)

Històries tristes

- Toni Coromina

En un món tan divers, tots coneixem històries de generosita­t i solidarita­t protagonit­zades per ciutadans autòctons i per immigrants: gent que visita malalts i ancians solitaris, que ajuda econòmicam­ent els desvalguts, que pertany a una oenagé o, simplement, que fa seu el lema “Llibertat, igualtat, fraternita­t”. Tanmateix, tots podem explicar històries desagradab­les d’avarícia, d’abusos, de maltractam­ents físics i psíquics, d’insolidari­tat i egoisme, on la mesquinesa de la raça humana aflora sense atendre diferèncie­s ètniques. De bones persones i de pocavergon­yes n’hi ha en tots els col·lectius.

La majoria dels immigrants abandonen el seu país per necessitat, no per comprar-se uns texans. Un matrimoni de la regió de Tànger, abans de venir amb un visat turístic i establir-se aquí, vivia relativame­nt bé. El pare tenia feina, i la mare, una botiga. Però, arran d’una disminució física d’una filla seva, i davant l’evidència que al Marroc no podien atendre-la com calia, van deixar-ho tot, i ara sobreviuen a Vic, on la nena rep unes atencions mínimes, però dignes.

La seva estada no és un camí de roses: tenen dificultat­s extremes per trobar una feina mínimament estable i viuen en un pis rellogats per un altre immigrant més ben situat, que els extorsiona i els estafa; la dona frega sense parar les cases dels catalans, i el pare treballa deu hores en un escorxador, a preus irrisoris. Però estan contents: el fill gran estudia i la petita rep atenció sanitària, educació i teràpies personalit­zades.

Una dona del Rif es va ajuntar amb un saharià, sense casar-se. Durant dos anys, ella va pagar totes les despeses comunes de la casa, el lloguer i la manutenció. Però el dia que ell va obtenir el permís de residència, va sortir a comprar tabac i encara és hora que torni. Un dona senegalesa es va casar amb un compatriot­a seu per afavorir que ell obtingués el permís de residència sota la fórmula legal de “reagrupame­nt familiar”. Una setmana després que a ell li concedissi­n els papers, la pobra dona es va trobar amb la casa buida. Mentre era a la feina, el seu marit va buidar l’habitatge, ho va carregar tot en un camió i va fugir sense deixar cap pista.

En aquestes situacions (en què les dones sempre solen ser les més perjudicad­es) col·lideixen els drets humans individual­s amb la legislació del país d’acollida. Cal buscar solucions concretes per a casos concrets i reformar les lleis que puguin perpetuar o afavorir conductes deplorable­s.

Els partits, les associacio­ns i els sindicats haurien de ser més valents i agafar el toro per les banyes. Tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva procedènci­a, han de poder defensar-se dels ultratges. I tots aquells que trepitgen els drets dels altres han de purgar els seus delictes, ja siguin catalans, espanyols, comunitari­s, marroquins o de qualsevol país del món.

Viuen rellogats al pis d’un altre immigrant més ben situat, que els extorsiona i els estafa

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain