La Vanguardia (Català)

Allau de sol·licituds de llicències per esquivar el 30%

L’Ajuntament de Barcelona considera que aquesta situació s’hauria evitat si s’hagués decretat una suspensió de permisos

-

Les sol·licituds de llicències d’obra major a Barcelona han augmentat d’ençà que el govern d’Ada Colau va promoure, el juny passat, l’obligació de reservar per a habitatges socials un 30% de noves construcci­ons i grans rehabilita­cions. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va aportar aquestes dades després que el Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya (COAC) també hagués detectat aquest repunt en el nombre de visats de promocions d’habitatge lliure durant aquests tres últims mesos per evitar el compliment de la normativa. La mesura no entrarà en vigor fins que rebi el vistiplau de la subcomissi­ó d’Urbanisme de la Generalita­t.

En concret, de juny a setembre l’Ajuntament ha registrat entre 50 i 60 sol·licituds d’obra major més que en el mateix període de l’any anterior –unes 553 el 2018–, i 385 certificat­s d’aprofitame­nt urbanístic més, fins als 591 des del juny, gairebé tres vegades més que els 206 que hi va haver en els mateixos mesos del 2017.

Janet Sanz va recordar que aquest certificat dona un termini de sis mesos al promotor per demanar la llicència en les mateixes condicions normatives que hi havia quan la va obtenir, de manera que aquests 591 certificat­s la podrien sol·licitar esquivant l’obligació de destinar un 30% a habitatge social encara que ja estigui en vigor. En aquest sentit va destacar que els projectes amb certificat d’aprofitame­nt urbanístic no necessària­ment s’acabaran materialit­zant, i va criticar que al sector hi hagi una voluntat d’intentar no complir la normativa: “Ho lamentem, perquè ens agradaria que els promotors i constructo­rs se’n fessin correspons­ables”.

També va explicar que l’Associació de Promotors Constructo­rs d’Espanya (APCE) ha enviat una circular als seus associats per proposar-los que “intentin saltar-se aquesta norma” demanant la llicència o el certificat abans que entri en vigor. Per això va apel·lar a la responsabi­litat i a la funció social del sector, “que no és aliena a les problemàti­ques de la ciutat”.

El ple municipal va aprovar la modificaci­ó de pla general metropolit­à que obliga al 30% i amplia l’àrea de tempteig i retracte a tot Barcelona el mes de setembre passat. Tot i això, perquè la normativa entri en vigor s’ha d’abordar en la subcomissi­ó d’Urbanisme de la Generalita­t. Per això, Sanz té previst reunir-se amb els responsabl­es del Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat aquest divendres per mirar de tancar la proposta i fer-la efectiva “com més aviat millor”. Amb tot, la Generalita­t té fins a quatre mesos per estudiar i analitzar la proposta de l’Ajuntament.

A parer de Sanz, l’“allau” de sol·licituds de llicències i certificat­s es podria haver evitat si l’aprovació inicial que es va fer al juny hagués inclòs la suspensió d’aquestes llicències des d’aquell moment, però va afegir que ERC i el PSC van condiciona­r el seu suport al fet que la mesura encara no entrés en vigor.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Promoció d’habitatge nou que s’està construint a l’antiga seu de Telefónica, a l’avinguda Roma
ÀLEX GARCIA Promoció d’habitatge nou que s’està construint a l’antiga seu de Telefónica, a l’avinguda Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain