La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Buidareu els narius a còpia d’aire comprimit. Donar cops a algú amb un espolsa-matalassos.

2 Principi administra­tiu. Capa, sobretot quan és de pintura. Farà rodolins amb pudor de socarrim. Est.

3 Tastaríem el vi de Trípoli. Mastegat i engolit per un pontífex al Vaticà. 4 Nivea, crema sense níquel. Ho encabí tot comprimit. Comença a arrugar-se. 5 La reina de l’hipòdrom. La més vibrant de l’alfabet. Planta que té el mateix nombre d’estils que de sèpals, pètals i estams. 6 Nitrogen. Triglicèri­ds de l’àcid oleic, molt victorejat­s a les places de toros. Monarques molt obsequioso­s.

7 Avanci per damunt de la superfície de l’aigua. Agredirà algú amb un bastó en un billar. 8 Ratllarà la roba per enllestir-ne les llistes. Cal pitjar-lo per engegar la tele. Rimar dalt de la muntanya. 9 Callin quan no cal. Formaria un petit monticle a l’extrem inferior del tronc. Gros i bru. 10 Principi d’identitat. Estimin l’Idi. L’acció d’untar. 11 Totxos amb ressons menorquins. Aquests

estan especialit­zats en lleis. 12 Al final, aquestes plantes són ben festives. Tips dels pets dels anglesos. De l’ovella i del moltó. 13 Coberta per teixit. Remem enrere. Ermites gens llegendàri­es. 14 Sobiranes d’un estat islàmic. Conegut, après i assumit.

VERTICALS 1 Ho vens a baix preu. Fronteres vitals. 2 Sentiu una profunda aversió per algú i ho dieu obertament. Nodríeu algú. 3 Centúria. Cridin. Joell escapçat per la tornada del rei de la selva. 4 Estima la dida palindròmi­cament. Aquella cosa que capgira l’olla. Pot. 5 Estranyame­nt poc densa. Conjunts d’estris. No és pas de la corda dels sentimenta­ls.

6 Est. Y metàl·lica. Estimi, o més aviat m’estimi. Elaboren un ventilador a l’anglesa. 7 Substància nitrogenad­a derivada de la degradació de les proteïnes. Cosina àcida de la taronja i la llimona. Est. 8 Manca d’empatia. Altiveses que acompanyen els turcs decapitats. 9 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Camí d’embriac que vessa sibilants. El persegueix­i a crits. 10 Alço murs. Petits relleixos en una paret rocosa que serveixen de via d’escalada.

11 Fura decapitada. Roques ígnies plutònique­s. Principi material.

12 Arbre tropical del qual s’aprofiten els fruits, molt consumits, i el làtex, ric en papaïna. El prefix que més circula. A les portes de Barcelona.

13 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Renillar. Ho torna a clissar. 14 Faràs un sentit homenatge. En un cert sentit, himne amb tres sants.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain