La Vanguardia (Català)

‘Sense ficció’ retrata la situació de persones amb autisme a Catalunya

- Redacció

La prevalença del trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) és cada vegada més alta. A Europa es diagnostic­a en una de cada 100 persones, i als Estats Units, en una de cada 59. Malgrat això, encara no se’n saben les causes, i continua sent motiu d’estigma i incomprens­ió. El documental Peixos d’aigua dolça (en aigua salada), que avui s’estrena al Sense ficció de TV3 a les 21.55 hores, retrata la situació de les persones amb autisme a Catalunya a partir del dia a dia d’en Marc, de 10 anys, la Mariona, de 23, i les seves respective­s famílies.

El documental, dirigit per Marc Serena i Biel Mauri, reflexiona sobre quina resposta s’hi dona des de les escoles, els centres de salut i també des del món laboral, en què la taxa de desocupaci­ó és d’un 85%. “L’objectiu –diu Mauri– és explicar que darrere d’aquesta etiqueta s’amaguen grans persones, a qui només cal saber veure”. En el treball hi participen destacats especialis­tes, com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (hospital Clínic), Mario Montero (càtedra d’Autisme de la Universita­t de Girona) i María Díez-Juan (hospital Sant Joan de Déu), i ha estat produït per la Federació Catalana d’Autisme amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa i la Generalita­t de Catalunya.

La sessió doble de Sense ficció es completa amb el documental Tornar a caminar (23 h), dirigit per Alison Priestley. La reparació de la medul·la espinal s’ha considerat durant anys una barrera insuperabl­e per a la medicina, però ara un metge britànic i un altre de polonès han fet els primers passos per posar a prova una tècnica que podria obrir el camí a la reparació d’aquestes lesions. El documental segueix Darek Fidyka, el primer pacient que ha rebut aquest tractament revolucion­ari i que ara pot caminar amb l’ajuda d’unes pròtesis i un caminador després d’una operació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain