La Vanguardia (Català)

El Barça revisa la seva planificac­ió pels centrals

El club no descarta fitxar al gener per la lesió de Vermaelen i l’amenaça real de quiròfan per a Umtiti

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

El Barcelona haurà d’afrontar els pròxims set partits només amb dos centrals purs del primer equip. Vermaelen s’ha trencat quan més el necessitav­a el Barça. La baixa per a sis setmanes del defensa belga s’uneix a la incògnita d’Umtiti, lesionat al cartílag del genoll esquerre i que està intentant esquivar el quiròfan, solució última si no es recupera aquest mes. Per això, Piqué i Lenglet seran la parella titular per rebre el Sevilla, l’Inter i el Madrid; per anar a Vallecas i San Siro, i per enfrontar-se al Betis i a l’Atlètic, dos dels equips que tenen més clar el seu futbol de la Lliga. No n’hi ha més i ve un calendari de categoria.

La planificac­ió esportiva se n’ha anat en orris perquè han coincidit a la infermeria Vermaelen i Umtiti. Les lesions sempre són fortuïtes, però la de l’internacio­nal belga no pot haver agafat ningú per sorpresa al club. La fragilitat de Vermaelen és ben coneguda. De fet, amb aquest trencament muscular al bíceps femoral de la cama dreta és la vuitena vegada que cau des que va fitxar lesionat el 2014 pel Barça. El seu primer any només va poder jugar un partit, en l’última jornada de la Lliga. En total, els contratemp­s només li han deixat sumar 44 partits en 4 temporades.

Vermaelen no va poder acabar divendres passat el partit BèlgicaSuï­ssa. Es va haver de retirar al minut 73 quan, enganxat a la banda, va forçar massa la cama dreta per endarrerir la pilota i no perdre la possessió davant la pressió de Shaqiri. Ahir es va sotmetre a proves amb els doctors barcelonis­tes, que van confirmar que estarà sis setmanes apartat dels terrenys de joc. És a dir, que fins després de la visita al Metropolit­ano Valverde no podrà comptar amb ell.

Precisamen­t, el tècnic va ser qui, per segon any consecutiu, va decidir quedar-se amb Vermaelen, que acaba contracte, malgrat que a l’estiu tenia a la plantilla Yerry Mina, venut a l’Everton –on encara no ha debutat–, i Marlon, que sí que és titular en la seva cessió al Sassuolo italià.

Tot i això, el que trenca tots els dissenys de la plantilla són les molèsties al genoll esquerre de Samuel Umtiti, titular en els seus dos cursos al Camp Nou. Després de guanyar el Mundial, el francès s’ha ressentit de l’articulaci­ó que ja li va fer perdre’s les tres últimes jornades la temporada passada. Al Barcelona estan preocupats, ja que el tractament conservado­r no

SIS SETMANES MÉS DE BAIXA Vermaelen es va tornar a trencar el bíceps femoral i només ha jugat 44 partits en quatre anys

està donant els resultats volguts. Si els pròxims 15 dies Umtiti no millora, des del club li insistiran que passi pel quiròfan per a una artroscòpi­a com més aviat millor. De moment, no té data de tornada als camps.

El Barça va començar l’agost amb tres centrals esquerrans, però només en queda un, Clément Lenglet, fitxat per 35 milions del Sevilla, precisamen­t el rival de dissabte a l’Estadi, el líder actual de Primera. Lenglet, que fins ara ha jugat quatre partits com a titular de blaugrana, haurà de formar amb Piqué a l’eix del darrere. Ja van fer parella a Wembley contra el Tottenham a la Champions. A Piqué se l’espera avui per a l’entrenamen­t després que hagi anat a Xangai durant l’aturada pels seus negocis amb la Copa Davis de tennis.

El problema és que ara el Barcelona s’ha quedat sense xarxa de seguretat. Qualsevol refredat, expulsió o estrebada muscular serà una complicaci­ó de pes. Tot i que Valverde té alternativ­es.

La més immediata és que Jorge Cuenca, que és el central amb més progressió del filial, pot incorporar-se ja als entrenamen­ts del primer equip. De 18 anys, Valverde ja se’l va emportar a l’amistós a Sudàfrica al final de la temporada passada, va fer la gira dels EUA i està inscrit a la Champions. Aquesta és la solució natural i conforme a la filosofia de planter del Barça.

Una altra cosa és si entrarà ja en la convocatòr­ia. Per a una emergència, durant uns quants minuts, sempre es pot reconverti­r Busquets, que ja va endarrerir la seva posició puntualmen­t el dia del Girona, o fins i tot Nélson Semedo.

Però si finalment es decideix que Umtiti passi pel quiròfan, al Barcelona no li quedarà cap més remei que recórrer al mercat d’hivern a la recerca d’un substitut. La secretaria tècnica fa temps que té l’holandès Matthijs de Ligt com una de les prioritats per reforçarse. Amb 19 anys –de la mateixa lleva que Cuenca–, ja és internacio­nal amb Holanda i capità de l’Ajax. Tot i això el conjunt ajacied, que sap que ingressarà una bona picossada per ell, ja ha avisat que no pensa deixar-lo anar al gener. De manera que Abidal i Planes han de pensar en pedaços assequible­s i de nivell per no trepitjar-se els seus plans de futur. Per exemple, Benatia i Rugani no tenen protagonis­me al Juventus, igual que João Miranda a l’Inter o Unai Núñez a l’Athletic i Diego Llorente a la Reial Societat. Són opcions contrastad­es per resoldre un problema cíclic al Camp Nou.

PUJAR AL PRIMER EQUIP

Igual que el club va mirar al filial després de la venda de Digne, Cuenca és el central del B amb més progressió

PROBLEMA AFEGIT

L’Ajax ja ha comunicat que no vendrà al mercat d’hivern De Ligt, el preferit de la secretaria tècnica

 ??  ??
 ?? ENNIO LEANZA / AP ?? Thomas Vermaelen, de 32 anys, es va lesionar divendres al Bèlgica-Suïssa
ENNIO LEANZA / AP Thomas Vermaelen, de 32 anys, es va lesionar divendres al Bèlgica-Suïssa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain