La Vanguardia (Català)

Un central per deu anys

- Santi Nolla

Matthijs de Ligt té 19 anys, pesa 89 quilos i fa 1,88 metres d’alçada. És l’actual central de l’Ajax i de la selecció holandesa. El Barça el segueix, el vol, com altres grans d’Europa: PSG, Manchester City o United. Al final tots es troben sempre a la mateixa taula a l’hora de fitxar, sigui per incorporar el jugador de moda o bé per apujar el preu als altres.

Jorge Cuenca és central del Barça B, té 18 anys, fa 1,91 m i ja va jugar amb el primer equip a la gira dels EUA i a la Supercopa de Catalunya contra l’Espanyol, i també a l’amistós de Sud-àfrica. Juan Chumi Brandáriz té 19 anys, fa 1,84 m i és un altre central habitual del filial blaugrana, com Óscar Mingueza, de 19 anys i 1,84 d’alçada, o el central uruguaià Ronald Araújo, de 19 anys, que encara no ha pogut jugar amb el B perquè li falten els papers.

El Barça ha de decidir qui serà el central dels pròxims deu anys. Pot decantar-se per una figura internacio­nal, com el jove holandès, o per un nano del planter. Cal recordar que el FC Barcelona no va apostar per Gerard Piqué, ja que se’n va anar i després el va haver de fitxar al United, i ha estat un futbolista clau en els èxits del club. Com també Puyol, a qui Van Gaal va rescatar abans d’anar-se’n al Màlaga i que amb Piqué va formar una de les millors parelles de centrals de la història blaugrana.

No és cap fotesa, tenint en compte que el central que jugarà contra el Barça aquest cap de setmana és de l’equip que actualment va líder a la classifica­ció, el Sevilla, i va estar al Barça, Sergi Gómez, i que al Leganés hi ha Rodri Tarín; al Betis, Marc Bartra; Eric García al juvenil del City i, a l’Everton, Yerry Mina. El planter del

El Barça estudia fitxar en el mercat hivernal, però ha de decidir qui serà el nou Piqué de la pròxima dècada

FC Barcelona hauria de ser capaç, en principi, de fabricar centrals i migcampist­es, però no sempre és possible que al B hi hagi els substituts ideals per al primer equip. Amb tot, sí que haurien de ser-hi els naturals. Els centrals cada vegada es cotitzen més. Guardiola va haver de fitxar per al City Stones i Laporte a preu d’or (120 milions), el Madrid continua amb Ramos i Varane perquè Vallejo de moment no ha estat a l’altura i el PSG busca un substitut de Thiago Silva per fer parella amb Marquinhos.

De moment el Barça buscarà en el mercat hivernal un central per suplir Vermaelen, que s’ha tornat a lesionar, i haurà de veure què passa amb la lesió d’Umtiti. Ara bé, aquest no sembla que serà el central dels pròxims deu anys. Tot i que aquesta ha de ser la mentalitat a l’hora d’incorporar algú per a la delicada posició de central. Luis Enrique va sorprendre molt quan va arribar al Barça i va dir que necessitav­a cinc centrals, però el temps li ha donat la raó. No només costa fitxar davanters centre.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain