La Vanguardia (Català)

Dia es desploma un 42% a la borsa per la revisió a la baixa dels resultats

- BARCELONA

Les accions del grup de distribuci­ó Dia es van desplomar un 42% en la sessió borsària d’ahir després d’anunciar una revisió de previsions –profit warning– per al 2018 i la cancel·lació del dividend el 2019. La caiguda va suposar la pèrdua de gairebé 500 milions d’euros de capitalitz­ació de la companyia, sumida en una situació caòtica en part agreujada per la precipitad­a dimissió de la seva presidenta, María Llopis, prevista per a l’any que ve.

Després de la renúncia de Llopis, la companyia va designar Stephan DuCharme –antic president no executiu i conseller delegat de la cadena russa X5– com a vicepresid­ent primer i president en funcions a proposta de LetterOne, el braç inversor del magnat rus Mikhaïl Fridman. El propietari del 29% de la companyia va fer valer la seva participac­ió per obtenir un tercer lloc al consell que ocuparà Sergio Ferreiro Dias. Fridman va entrar en el capital del grup espanyol de supermerca­ts el juny del 2017 i ha anat adquirint pes progressiv­ament fins a tenir des del 29 de setembre el 29% del capital, vorejant l’obligatori­etat de llançar una opa (la legislació estableix que s’ha de fer a partir del 30%).

El grup de distribuci­ó també va anunciar que ben aviat procedirà a una remodelaci­ó de la direcció financera corporativ­a, després del tercer profit warning en un any. Dia va rebaixar la seva projecció d’ebitda ajustat per al 2018 fins a entre 350 i 400 milions d’euros davant els 568 milions obtinguts el 2017. A més, va puntualitz­ar que aquestes previsions no preveuen l’impacte que tindrà en els resultats de la companyia la hiperinfla­ció a l’Argentina, un dels dos mercats emergents on és present.

Dia, amb un model low cost ide marca blanca que es va impulsar durant la crisi, també va assegurar que reformular­à els seus comptes del 2017 amb un possible impacte patrimonia­l negatiu de 70 milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain