La Vanguardia (Català)

Abu Dhabi ajorna la sortida a borsa de Cepsa per la gran volatilita­t

El fons Mubadala diu que esperarà que es donin les condicions favorables

- LALO AGUSTINA

El que no pot ser, no pot ser i, a més, és impossible. “L’accionista venedor ha decidit desistir de l’oferta de venda, i en conseqüènc­ia, posposar el seu procés d’admissió a negociació en les borses de valors espanyoles en considerac­ió a l’estat actual dels mercats de valors internacio­nals”. Així va justificar Mubadala Investment, fons d’Abu Dhabi que és l’únic accionista de la petroliera espanyola Cepsa, la seva renúncia a la sortida a borsa de l’empresa feta pública ahir, tot just 72 hores abans de la seva anunciada tornada als parquets.

Ni el baix preu, en una banda de valoració molt inferior a l’esperada –un màxim de 8.000 milions de valor d’empresa, davant els més de 10.000 milions que s’esperava–, ni la promesa d’una retribució dels accioniste­s molt generosa via dividends en els propers anys no van ser suficients per contrarest­ar el fort vent contrari de la volatilita­t dels mercats. En les últimes setmanes, des que el 2 d’octubre passat es va aprovar el fullet de sortida a borsa de Cepsa, tot s’ha torçat. La volatilita­t és molt alta i així no hi ha qui s’arrisqui a un fracàs sonor. Sobretot, si ho pot evitar.

Cepsa s’ha vist arrossegad­a pels dubtes. Ara mateix, els inversors no tenen visibilita­t per culpa de la guerra comercial, l’incert desenllaç de les negociacio­ns del Brexit, les tensions geopolítiq­ues entorn de l’Aràbia Saudita, les turbulènci­es al mercat de bons i la correcció de les borses, entre altres factors. En aquestes circumstàn­cies, convèncer els grans fons d’inversió i de pensions, assegurado­res, bancs i altres possibles interessat­s que comprin accions de Cepsa sense un fort descompte s’havia convertit en una quimera. I d’aquí la retirada.

La de Cepsa no és l’única. Els inversors tenen molt present el que va passar amb Aston Martin, el fabricant britànic d’automòbils que va debutar el 3 d’octubre a la borsa i que ja perd un 20% del seu valor. O d’altres empreses que s’han quedat pel camí en aquestes últimes setmanes, sense arribar a començar a cotitzar, com l’holandesa LeasePlan, la filial de restauraci­ó de la portuguesa Sonae o la suïssa Swissport, integrada a la xinesa HNA. Divendres passat, va ser la tecnològic­a xinesa Tencent Music Entertainm­ent la que va llançar la tovallola i va avortar la sortida.

Formalment, la renúncia de Cepsa és temporal. “Com a inversor a llarg termini, considerar­em tornar al mercat quan creguem que es donen les condicions favorables”, va dir ahir Musabbeh alKaabi, conseller delegat de Mubadala. És molt probable que sigui així, encara que en no poques ocasions les sortides ajornades no arriben a fer-se mai.

Per a la borsa espanyola –i per a les desenes de companyies del país que estan més o menys preparades per sortir a cotitzar ben aviat o que pensaven iniciar processos similars–, la renúncia és un cop als seus plans. Ningú no podrà fer el pas fins almenys el febrer o març vinents, quan es compliran dos anys de l’oferta pública de venda (opv) d’Unicaja Banco. Des d’aleshores, només dues promotores immobiliàr­ies –Aedas (finals del 2017) i Metrovaces­a (febrer del 2018)– han debutat a la borsa. És molt poca cosa. La sequera continua.

Des que Unicaja es va col·locar a la borsa a inicis del 2017, només Aedas i Metrovaces­a han començat a cotitzar

 ?? GABRIEL BOUYS / AFP ?? Cepsa ha renunciat només 72 hores abans de la tornada a la borsa
GABRIEL BOUYS / AFP Cepsa ha renunciat només 72 hores abans de la tornada a la borsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain