La Vanguardia (Català)

Sears suspèn pagaments per afrontar el deute

La històrica cadena mira de sobreviure en l’era Amazon

- FRANCESC PEIRÓN

Rèquiem per una era comercial. Fa més d’un segle, la pionera cadena Sears va introduir la innovació estratègic­a de vendre de tot a tothom. Però les grans superfície­s li van causar ferides i ara el supermerca­t digital n’ha estat la darrera estocada.

Sears, 125 anys d’història i que ho va ser tot en el seu domini de la venda a l’engròs, va presentar ahir en un jutjat el seu pla de fallida. Així culmina una dècada de caiguda, amb pèrdues que van arribar als 11.000 milions de dòlars.

La societat s’ha emparat en el pla de peticions voluntàrie­s conforme al capítol 11 del Codi de Fallides –semblant al concurs de creditors– al Tribunal de Fallides dels Estats Units per al Districte Sud de Nova York. D’aquesta manera prova de protegir-se d’atendre aquest dilluns, dia de venciment, el pagament de 132 milions de dòlars. L’acord amb els creditors li permetrà mantenir oberts centenars d’establimen­ts al llarg del període de vacances que va des de les setmanes prèvies a Thanksgivi­ng (el 22 de novembre aquest 2018) fins al final de la celebració nadalenca.

Tot i això, l’anunci d’ahir significa el tancament de 142 locals no rendibles, sota el seu nom o el de Kmart, les dues marques gestionade­s per Edward Lampert, president de Sears Holding. A aquestes baixades de persiana se

El pla suposa tancar gairebé 200 botigues i un préstec de Wall Street de 300 milions de dòlars

n’afegeixen 46 més, el tancament de les quals està previst que es completi el mes que ve. 250 botigues més entren en una fase d’avaluació.

Sears encara gestiona 700 centres. Però el declivi és més que evident. Va arribar a tenir més de 300.000 empleats i avui en són al voltant de 68.000. Molts dels edificis es van vendre per pal·liar deutes que s’acumulaven.

El pla de fallida permetrà a la companyia buscar una estructura de capital sostenible i reestructu­rar el negoci. Segons una nota del hòlding, i com a part d’aquesta reorganitz­ació que avui planteja el dubte de si gràcies a ella la societat aconseguir­à sobreviure, Sears ha negociat un préstec de 300 milions procedent de fons de Wall Street per mantenir els estocs i els empleats.

A més estan en converses per aconseguir un préstec addicional de 300 milions del fons de cobertura ESL Investment­s, propietat de Lambert, que renuncia a ser el cap executiu encara que continuarà de president de Sears.

“ESL va invertir temps i diners perquè creiem que la companyia té futur”, va remarcar Lambert en un comunicat. “És molt trist i lamentable”, va dir Donald Trump en saber la notícia. “Sears era molt gran quan vaig créixer”, va afegir el president dels EUA. Aquest és un altre segle.

 ?? DANIEL ACKER / BLOOMBERG ?? Un complex renovat de Sears a Oak Brooks, a Illinois
DANIEL ACKER / BLOOMBERG Un complex renovat de Sears a Oak Brooks, a Illinois

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain