La Vanguardia (Català)

Un any de presó dels ‘Jordis’.

Les entitats creuen “irresponsa­ble” que els partits no comparteix­in una estratègia

- ÀLEX TORT Barcelona

Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, incloent-hi els membres del Govern, es van concentrar ahir a la plaça Catalunya de Barcelona per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El 16 d’octubre del 2017 va suposar una gran commoció per a l’independen­tisme. L’empresonam­ent de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, aleshores líder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), va ser un xoc, però va unir com mai des de l’endemà el sobiranism­e: els partits polítics, les entitats i els sindicats. Prova d’això va ser la manifestac­ió multitudin­ària amb espelmes a la Diagonal de Barcelona i l’entrada en escena del llaç groc. Un any després, però, domina la desunió entre les formacions polítiques i ha estat criticada amb força fins i tot pels dos activistes, quan es compleix tot just un any del seu ingrés a la presó, primer al centre penitencia­ri de Soto del Real, després a Lledoners.

Precisamen­t per aquest motiu, Òmnium i l’ANC van tornar a exigir la llibertat dels presos, però també van fer l’enèsima crida per la unitat durant la concentrac­ió de 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, ahir al vespre a la plaça Catalunya de Barcelona. “Llibertat” va ser la proclama que més va sonar, però la d’”Unitat” va sovintejar més que mai i tant la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, com el vicepresid­ent d’Òmnium Marcel Mauri van referir-s’hi, indignats per la polèmica pels diputats suspesos i els estira-i-arronses entre JxCat i ERC al Parlament.

Paluzie va fer ús d’una carta signada per Sànchez per dir prou a la divisió a les files independen­tistes: “No tingueu por de ser exigents, no dubteu a demanar als representa­nts polítics i associatiu­s unitat; només quan hem anat junts hem tingut l’oportunita­t de ser més. La unitat és molt difícil de construir i molt fàcil de perdre”. Sànchez va reclamar que es protegeixi la unitat, perquè “sense unitat tot sempre serà més difícil”.

El missatge va arribar als representa­nts polítics de seguida, ja que eren presents a l’acte. Entre ells, Quim Torra i Roger Torrent, així com primeres línies de JxCat, ERC, la CUP i els comuns.

Mauri va reforçar la crida a superar la divisió entre les formacions polítiques. Així, va subratllar: “Davant de tots aquests que ens volen enfrontats, més unitat i més rigor que mai. Ja no podem esperar més, ens cal una estratègia compartida”. I en aquest punt va qualificar d’”irresponsa­bilitat molt greu” que l’independen­tisme encara no hagi estat capaç “de traçar aquesta unitat”. “Deixem els retrets, superem les desavinenc­es, que l’hora és massa greu”, va sentenciar.

Es va fer coincidir l’acte, sota el lema “Un any de vergonya, un any de dignitat”, amb l’hora que es va

“Deixem els retrets i superem les desavinenc­es”, diu Mauri davant 10.000 persones a Barcelona

saber l’entrada a la presó de Sànchez i Cuixart fa un any. Però també amb altres manifestac­ions arreu de Catalunya, com davant de Lledoners, on es van enlairar 365 fanalets, un per cadascun dels dies a la presó dels dos activistes.

Igualment, hi va haver temps per acusar l’Estat de “venjança i imposició”, alhora que van avisar que el sobiranism­e “no acotarà el cap”. Tanmateix, va quedar clar que el que més preocupa Cuixart i Sànchez ara és la manca d’unió. Així ho van palesar també, per exemple, les seves parelles: Susanna Barreda va dir a Catalunya Ràdio que l’exlíder de l’ANC està “enfadadíss­im” per aquesta qüestió. Un enuig que Sànchez ha fet constar “fins i tot als seus”, a Junts per Catalunya, formació de la qual és president a la Cambra catalana.

També el president d’Òmnium va manifestar el seu descontent­ament: “Visc amb força malestar la desunió dels partits polítics”, va escriure en una carta dirigida a RAC1. “L’objectiu no pot ser sortir de la presó, sinó afrontar el següent embat que ens planteja l’Estat de l’única manera que sabem fer en aquest país: units des de la diversitat, la transversa­litat i la radicalita­t democràtic­a”, va afegir.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els manifestan­ts van exhibir a la plaça Catalunya pancartes i llaços grocs per reclamar la llibertat dels presos
LLIBERT TEIXIDÓ Els manifestan­ts van exhibir a la plaça Catalunya pancartes i llaços grocs per reclamar la llibertat dels presos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain