La Vanguardia (Català)

Boicot d’Occident a l’Aràbia Saudita per la mort de Khashoggi

Els aliats de Riad es desmarquen del ‘Davos del desert’ i Trump parla de conseqüènc­ies

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Mentre governs i empreses renuncien a assistir al Davos del desert de la setmana que ve a Riad, l’intent dels saudites de minimitzar els efectes de la crisi s’ensorra a mesura que es van identifica­nt els presumptes autors de la mort de Jamal Khashoggi. El president dels Estats Units va advertir ahir de “greus conseqüènc­ies”.

Després de diversos dies a l’ull de l’huracà per la seva tancada defensa de les autoritats saudites davant la inquietant desaparici­ó de Jamal Khashoggi, Donald Trump es va rendir ahir a l’evidència dels seus propis serveis d’intel·ligència i va donar per mort el destacat periodista i dissident saudita, mentre va anunciar “greus” conseqüènc­ies.

“És el que sembla realment, és molt trist”, va declarar el president dels Estats Units als periodiste­s a la sortida de la Casa Blanca. “Tret que hi hagi la mare de tots els miracles, caldria reconèixer que és mort”, va afegir en una breu entrevista a The

New York Times, en la qual es va referir a les proves obtingudes pels serveis d’espionatge “de totes les parts” implicades. Tot just unes hores abans, l’Administra­ció Trump continuava contempori­tzant. “Hem de donar-los uns dies més [als saudites] perquè puguin dur a terme correctame­nt les seves investigac­ions i nosaltres puguem entendre bé els fets”, va declarar Mike Pompeo després d’informar Trump de les reunions mantingude­s a Riad i Ankara sobre “l’incident” de Khashoggi.

“Aquest és un tema lleig, lleig, però ja veurem què passa”, va dir Trump, que fa un parell de dies encara donava credibilit­at als desmentime­nts de Riad i a la versió que Khashoggi va caure en mans d’“uns pinxos per lliure” quan va entrar al consolat saudita d’Istanbul i no se’l va veure mai més amb vida. Les conseqüènc­ies “hauran de ser molt greus”, va assegurar Trump, que ha estat molt criticat pel Senat per provar de donar cobertura política a l’Aràbia Saudita en aquest escàndol i posar per davant els interessos comercials. Una iniciativa llançada per republican­s i demòcrates preveu prohibir la venda d’armes a Riad si es conclou que les autoritats saudites s’han vist implicades en el cas.

L’única resposta adoptada fins ara ha estat purament cosmètica: cancel·lar l’assistènci­a del secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, a l’anomenat Davos del

desert que el Govern saudita celebrarà la setmana que ve a Riad. El seu mòbil treia fum des de fa dies: Què fem?, hi anem o no hi anem?, li preguntave­n els executius de Wall Street i Silicon Valley amb interessos a l’Aràbia Saudita.

Mnuchin els recomanava prudència, fixar-se en els fets i no precipitar-se en les conclusion­s... Es tenia l’esperança que Riad el cancel·lés (una cosa que no ha passat) i molts executius –començant per Uber, JPMorgan Chase, BlackRock o Google– van optar per anul·lar discretame­nt la seva participac­ió en l’acte, un aparador de luxe per a la suposada agenda reformista saudita. La pressió, al final, ha estat massa també per a Mnuchin.

“Acabo de reunir-me amb Mike Pompeo i el president Donald Trump i hem decidit que no participar­em en la cimera”, va anunciar el secretari del Tresor en el seu compte de Twitter. En les hores prèvies, altres governs occidental­s aliats de l’Aràbia Saudita havien optat també per desmarcar-se de la reunió si bé fent malabarism­es per destacar que es prenen seriosamen­t la desaparici­ó de Khashoggi però, alhora, deixar clar que no qüestionen la seva aliança estratègic­a amb el país àrab.

“Hem pres aquesta decisió de manera coordinada entre europeus. És el que s’imposa a curt termini tenint en compte la gravetat dels fets, a falta d’aclariment­s”, va explicar a Brussel·les el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire. També els governs del Regne Unit i els Països Baixos van optar

S’HA ACABAT LA PACIÈNCIA

Trump: “Tret que hi hagi un miracle, caldria admetre que Khashoggi és mort”

L’ÚLTIM EN CANCEL·LAR

El secretari del Tresor dels EUA suspèn a la fi el seu viatge a l’Aràbia Saudita

per cancel·lar la seva participac­ió al Davos del desert, igual que havia fet unes hores abans Christine Lagarde, directora general del Fons Monetari Internacio­nal. Fa una setmana Lagarde es va declarar “horroritza­da” per les informacio­ns que arribaven sobre el destí de Khashoggi, i abans-d’ahir a la nit va decidir “ajornar” la gira per diversos països de l’Orient Mitjà, un desplaçame­nt en què s’incloïa la participac­ió en l’anomenat Davos del desert. També grans mitjans internacio­nals com Bloomberg, The New York Times oel Financial Times han cancel·lat la participac­ió dels seus periodiste­s, com a ponents o moderadors, en la cita. Ahir s’hi va sumar Fox Business Network.

Aquest lleig a Riad és, ara per ara, l’única sanció al silenci del Govern àrab sobre la desaparici­ó del dissident Khashoggi a Istanbul, que mai més no es va tornar a veure després d’entrar al consolat saudita a Istanbul per fer uns papers el passat 2 d’octubre. Les autoritats turques asseguren tenir proves de què el periodista, col·laborador del diari The Washington Post, va ser torturat i assassinat tot just entrar a la legació diplomàtic­a per un comando d’agents saudites arribats a Istanbul aquell mateix dia per perpetrar la seva sinistra missió. La policia turca, que aquesta setmana ha pogut a la fi entrar al consolat, ha ampliat ara les seves indagacion­s a diversos jardins als voltants d’Istanbul on sospiten que van poder enterrar les restes esquartera­des del periodista Jamal Khashoggi.

Riad es disposava –segons diverses fonts oficials citades per la CNN i The Wall Street Journal– a reconèixer que Khashoggi va ser assassinat però per accident per uns pinxos que actuaven per lliure, sense autoritzac­ió del Govern. Però aquella suposada airosa sortida per a Riad s’ha enfonsat així que s’ha identifica­t com a pròxims al Govern o al príncep hereu, Mohamed bin Salman, alguns dels integrants del grup de saudites que el dia dels fets va arribar des de Riad a Istanbul. Entre ells hi havia un metge forense lligat al Ministeri de l’Interior i Maher Abdulaziz Mutreb, un exdiplomàt­ic i membre del servei secret estretamen­t lligat a MBS, les sigles per les quals es coneix l’hereu saudita.

Les organitzac­ions Human Rights Watch, Amnistia Internacio­nal i el Comitè per a la Protecció dels Periodiste­s van demanar ahir al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que obri una investigac­ió per aclarir l’ocorregut i frenar possibles operacions d’encobrimen­t. Altrament, es donarà el senyal que “els estats puguin matar periodiste­s amb total impunitat”, van alertar en una roda de premsa.

UNA VERSIÓ POC CREÏBLE

Diversos membres de l’equip saudita que va viatjar a Istanbul estan lligats al príncep hereu

PERILLOSOS PRECEDENTS

Diferents oenagés demanen a l’ONU que obri una investigac­ió independen­t

 ?? SAUL LOEB / AFP ?? El secretari d’Estat, Mike Pompeo, parlant a la premsa del seu viatge a l’Aràbia Saudita després de reunir-se amb Donald Trump a la Casa Blanca
SAUL LOEB / AFP El secretari d’Estat, Mike Pompeo, parlant a la premsa del seu viatge a l’Aràbia Saudita després de reunir-se amb Donald Trump a la Casa Blanca
 ?? AP ?? Maher Abdulaziz Mutreb, que sol acompanyar Mohamed bin Salman en els seus viatges, fotografia­t entrant al consolat saudita d’Istanbul
AP Maher Abdulaziz Mutreb, que sol acompanyar Mohamed bin Salman en els seus viatges, fotografia­t entrant al consolat saudita d’Istanbul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain