La Vanguardia (Català)

Els bancs hauran de pagar l’impost de les hipoteques

El Suprem canvia d’opinió i dicta que el gravamen no recaigui en els clients La mesura pot costar 4.000 milions a la banca, que cau a la borsa

- J.M. BRUNET / R. SALVADOR Madrid/Barcelona

El Tribunal Suprem (TS) va establir ahir que és el banc i no el client qui ha de pagar l’impost de les hipoteques. Aquesta decisió suposa un canvi radical en la jurisprudè­ncia del Suprem en aquesta matèria, i va tenir efectes immediats, tant en la cotització dels bancs en borsa com entre consumidor­s i usuaris, d’una banda, i entitats bancàries, de l’altra. Entre els primers, alegria. Entre els bancs, acatament de la decisió, però autodefens­a, en subratllar que no han percebut mai “cap quantitat” en concepte d’impost d’actes jurídics documentat­s.

El canvi d’interpreta­ció legal pot suposar per a aquestes entitats financera entre 3.500 i 4.000 milions d’euros per les reclamacio­ns a les que tindran que fer front i la nova política que hauran d’aplicar (el cost superaria d’aquesta manera el que van haver d’assumir per les clàusules terra). Una associació de consumidor­s ha quantifica­t en 6 milions de titulars els afectats. Com a conseqüènc­ia d’això, els sis bancs de l’Ibex van patir ahir un duríssim càstig a borsa, en una jornada en què es van deixar 56.300 milions d’euros de capitalitz­ació. El Santander i el BBVA, amb menor exposició al mercat domèstic, van limitar les pèrdues (vegeu gràfic adjunt).

La sentència del Suprem és clara i contundent. La seva decisió és que qui ha d’abonar l’impost sobre actes jurídics documentat­s en les escripture­s públiques de préstec amb garantia hipotecàri­a és l’entitat prestadora, no qui rep el préstec. La resolució –de la qual ha estat ponent el magistrat Jesús Cudero– modifica la jurisprudè­ncia establerta fins ara per la Sala Conals tenciosa, i per tant reinterpre­ta el text refós de la llei de l’impost sobre transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s i el seu reglament. D’aquesta manera, la sentència conclou que no és el prestatari el subjecte passiu d’aquest últim impost en les escripture­s notarials de préstec amb garantia hipotecàri­a sinó l’entitat que presta la suma correspone­nt.

En essència, el Suprem arriba a aquesta conclusió tenint en compte que el negoci inscriptib­le és la hipoteca i que l’únic interessat en l’elevació a escriptura pública i la ulterior inscripció d’aquests negocis és el prestador. Per quina raó? La decisió ho explica argumentan­t que només mitjançant aquesta inscripció l’entitat que concedeix el préstec podrà exercitar l’acció executiva i privilegia­da que deriva de la hipoteca. En altres paraules, la part més interessad­a que la hipoteca consti en una escriptura pública i s’inscrigui en el registre és l’entitat bancària, perquè així s’assegura la recuperaci­ó de la quantitat prestada.

La decisió implica, al cap i a la fi, l’anul·lació de l’article del reglament de l’impost que establia que era el client que havia d’abonar l’impost. El Suprem considera que aquell article és contrari a la llei que desplegava. La sentència anul·la, en concret, l’article 68.2 de l’esmentat reglament, aprovat per Reial Decret 828/1995, de 25 de maig.

Les associacio­ns de consumidor­s van celebrar ahir la decisió i van animar els afectats a reclamar tribunals. Facua, en concret, va instar el Govern central i les comunitats autònomes a “emprendre mesures” per supervisar la reacció de la banca i garantir que sigui efectiva. L’associació va afegir que aquesta “excel·lent notícia” ha de canviar el sentit de les milers de sentències que es dictaran sobre aquesta matèria en els propers anys. L’associació Adicae, al seu torn, va qualificar la decisió com “una gran victòria de la legislació europea, i també espanyola, que protegeix els consumidor­s, però que s’ha interpreta­t molt malament en tots els aspectes”. La legislació espanyola hipotecàri­a ha estat àmpliament criticada a Europa.

El recurs que ha motivat aquesta sentència va ser presentat per l’alcalde de Rivas (Madrid), Pedro del Cura, per mitjà de l’Empresa Municipal de l’Habitatge. Del Cura va dir ahir que la decisió demostra que “els ajuntament­s defensen la gent”.

El cost de la decisió per a les entitats pot arribar als 4.000 milions d’euros segons Moody’s

 ?? EYESWIDEOP­EN / GETTY ?? La sentència d’ahir modifica radicalmen­t les normes del mercat hipotecari
EYESWIDEOP­EN / GETTY La sentència d’ahir modifica radicalmen­t les normes del mercat hipotecari
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain