La Vanguardia (Català)

Alerta al litoral mediterran­i per la gota freda

La borrasca paralitza l’activitat a la Comunitat Valenciana

- SALVADOR ENGUIX València

Demà farà 36 anys de l’anomenada “pantanà de Tous”, l’episodi de gota freda que el 20 d’octubre del 1982 va provocar tràgiques inundacion­s a les comarques del sud de la Comunitat Valenciana, amb vuit morts i desenes de milers de damnificat­s.

Aquell episodi es recorda cada any, però ahir alguns el rememorave­n amb molta por, ja que dues borrasques, una des del Mediterran­i i una altra des de l’Atlàntic, van paralitzar l’activitat educativa, institucio­nal i esportiva en tota la regió.

L’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) ho havia advertit: s’esperaven des d’ahir a la tarda fins avui al migdia més de 300 litres per metre quadrat a Castelló, gairebé 200 en punts de la província de València i seqüències molt agressives en punts de la província d’Alacant. Prou perquè des del matí es decretés el tancament de centres escolars a Castelló, una acció que va afectar més de 75.000 alumnes, i després a la resta de la Comunitat Valenciana, és a dir, més de 200.000 alumnes. També van decretar el tancament les universita­ts públiques valenciane­s i centres esportius.

La planta de Ford a Almussafes també va optar per suspendre el torn de nit, un exemple que van seguir molts centres de producció de les comarques de València i Castelló.

Dos vols nacionals també van haver de ser desviats de l’aeroport de València perquè aterressin a les instal·lacions d’Alacant.

La previsió la va encertar. Ahir al migdia l’aiguat afectava tota la regió: hi va haver carreteres que van quedar tallades (com un dels accessos principals a València) i a la capital el metro va quedar paralitzan­t. Es van descarrega­r desenes de litres en poc temps en diverses localitats de Castelló. Però el pitjor s’esperava per avui al matí.

Les ordres per suspendre activitats es van estendre a tota mena de programes. Fins i tot el Consell Valencià, que avui havia de celebrar la reunió a Alacant, va optar per renunciar a l’objectiu i mantenir el conclave avui a València per evitar riscos innecessar­is.

Malgrat que tant des de l’Executiu valencià com des d’altres institucio­ns de la comunitat es denominava aquest fenomen “gota freda”, no tots els experts el van voler definir així. L’home del temps de RAC1 i 8tv, Abel Queralt, afirmava ahir que aquest concepte s’ha deixat d’utilitzar perquè moltes vegades portava a la confusió i s’associava amb desastres naturals i inundacion­s. “No necessària­ment ha de ser així”, aclaria.

Les intenses precipitac­ions que estan descarrega­nt a Espanya són fruit, va valorar, d’un temporal mediterran­i de tardor.

Al tancament d’aquesta edició no s’havia registrat cap incident greu que afectés persones, però l’alerta de l’Aemet era vermella per a Castelló i groga per a la província de València, amb reiterades recomanaci­ons perquè la gent es quedés a casa i només utilitzés el cotxe en cas d’extrema necessitat.

El president de la Generalita­t, Ximo Puig, va ser qui va verbalitza­r aquesta advertènci­a a la ciutadania, i va demanar als ciutadans que actuessin “amb la màxima prudència” davant l’episodi d’intenses pluges que registra la Comunitat. I va assegurar que “la precaució ha de ser extrema”, sobretot en els desplaçame­nts per carretera.

L’Aemet també va anunciar que avui s’activaria l’avís taronja (risc important) per pluges a Mallorca i Eivissa, mentre que a Menorca l’avís serà de nivell groc (risc). A més a més, l’avís groc per tempestes afectarà tot el territori balear i l’onatge podria afectar especialme­nt Menorca, el nord i el nord-est de Mallorca i l’àrea del llevant mallorquí. Aquest divendres al conjunt d’Espanya la pluja, les tempestes, el vent i l’onatge posaran onze províncies en risc, que serà vermell (extrem) per precipitac­ions en el cas de Terol i Castelló, província que ahir estava patint molt la tempesta.

 ?? DOMENECH CASTELLÓ / EFE ?? La pluja que a primera hora de la tarda queia al centre de Castelló va obligar la policia local a tancar els accessos al parc
DOMENECH CASTELLÓ / EFE La pluja que a primera hora de la tarda queia al centre de Castelló va obligar la policia local a tancar els accessos al parc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain