La Vanguardia (Català)

La Sagrada Família aportarà 36 milions per millorar l’entorn i el transport públic

L’Ajuntament i la Junta Constructo­ra del temple arriben a un acord històric sobre el pla especial i la llicència d’obres

- SILVIA ANGULO

L’Ajuntament de Barcelona i la Sagrada Família van arribar ahir a un acord històric pel qual es legalitzar­an les obres del temple –que no tenia llicència– i aquest últim aportarà 36 milions d’euros a la ciutat que serviran per millorar l’accessibil­itat i el transport públic. D’aquesta manera, es correspons­abilitza la Sagrada Família de l’impacte dels seus 4,5 milions de visitants anuals.

“Un dia històric”. L’alcaldessa Ada Colau va definir així l’acord que ahir es va firmar amb la Junta Constructo­ra de la Sagrada Família per regularitz­ar les obres, a través d’un pla especial, i pactar una inversió de 36 milions d’euros que el temple desemborsa­rà en deu anys per millorar l’accessibil­itat, la urbanitzac­ió, la mobilitat i el transport públic. Es tracta d’un pacte a què s’arriba després de 133 anys d’obres i que permetrà que els pròxims mesos els responsabl­es de la basílica puguin sol·licitar la preceptiva llicència per tirar endavant els treballs de construcci­ó, que s’acabaran el 2026.

El valor d’aquest acord no és fútil. Es tracta de la primera vegada que Barcelona negocia amb la Sagrada Família els termes del seu encaix a la ciutat i posa fi a l’anomalia que l’edificació es desenvolup­i amb una llicència d’obres sol·licitada a l’aleshores Ajuntament de Sant Martí de Provençals el 1885, abans que s’annexionés a la capital catalana. És un pacte amb què guanyen tots. La Sagrada Família posa fi a la impopulari­tat sorgida al barri per l’increment de turistes als carbarri rers i els problemes de convivènci­a, mentre que l’Ajuntament s’apunta un gol “històric” quan falten set mesos per a les eleccions municipals i aconseguei­x una inversió milionària per a l’Eixample.

Amb tot, al marge d’aquest acord, i subjecte a la creació d’una comissió de seguiment, queda un dels temes més difícils per resoldre: l’escalinata que naixeria a la façana de la Glòria, al carrer Mallorca, que, transforma­t en passeig, ha d’anar fins a l’avinguda Diagonal. Aquest projecte, que recullen els plànols d’Antoni Gaudí, podria comportar l’expropiaci­ó d’uns 150 habitatges, segons l’últim recompte que va fer en la seva època el govern de l’exalcalde Xavier Trias. Aquesta qüestió es començarà a discutir de manera “imminent”, va avançar el president de la Junta Constructo­ra, Esteve Camps, fins a trobar una solució que satisfaci les dues parts i tingui el beneplàcit dels veïns. Fins ara l’Ajuntament sempre havia afirmat que la construcci­ó del passeig no era una qüestió prioritàri­a.

Per l’alcaldessa, el pacte contribuei­x a correspons­abilitzar la Junta Constructo­ra de l’impacte dels 4,5 milions de persones que cada any entren a l’interior de la Sagrada Família i dels 20 milions que la visiten des de l’exterior. Va qualificar l’acord d’oportunita­t per “buscar la millor aportació per a un projecte compartit”, mentre que Camps va destacar el resultat després de mesos de “diàleg i ganes de solucionar el problema”. Segons la seva opinió, les millores a què contribuir­à el temple amb la seva aportació econòmica comportara­n una obertura al i als veïns per millorar la convivènci­a.

Així doncs, al novembre el ple de l’Ajuntament podria aprovar de manera inicial el pla especial de la Sagrada Família. Després d’un mes en exposició pública, tornarà al ple per a l’aprovació definitiva. Serà llavors quan la Sagrada Família podrà sol·licitar la llicència d’obres. Encara no queda clara la quantitat que haurà d’abonar –es fa un únic pagament– per aquest concepte. Les dues parts conclouen que serà “el que estipuli la llei”. S’ha de recordar que, com que es tracta d’una fundació i és un equipament religiós, tindrà les bonificaci­ons que marca la normativa actual. Camps va assegurar que en cap cas el temple no busca un “tracte de favor” per part de l’Ajuntament. El pagament d’aquest permís es podria fer, segons els plans municipals, durant el primer trimestre de l’any que ve.

Al pla especial no s’hi inclourà l’escalinata, que s’abordarà en una segona fase de l’acord. Sí que hi quedarà recollit, segons va avançar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, el projecte de Gaudí que preveu la construcci­ó del pas

elevat per sobre del carrer Mallorca. Va explicar que no hi ha cap problema per incloure’l en un document urbanístic posterior, un cop es decideixi la millor solució.

El transport públic és un dels eixos més importants de les mesures debatudes a la taula de treball que es va posar en marxa ara fa gairebé dos anys, quan Janet Sanz va reclamar al temple que s’ajustés a la legalitat i sol·licités la llicència d’obres. A partir d’ara, el patronat de la Sagrada Família assumirà part del cost –com ja va aconseguir al seu dia el FC Barcelona–, i aportarà 22 milions d’euros durant deu anys que es destinaran al transport públic. La xifra s’ha calculat en funció dels visitants que rep el temple.

També està previst invertir set milions d’euros en la millora de l’accessibil­itat del metro a través d’una entrada directa a la basílica. Sanz va explicar que una comissió d’estudi analitzarà les mesures més adequades i va recordar que, a part d’afavorir el flux de visitants, també es tracta de seguretat a les andanes.

Pel que fa a la urbanitzac­ió dels entorns –en què s’invertiran quatre milions d’euros–, les millores començaran de manera gairebé immediata al carrer Provença. Els trams d’actuació i els projectes específics es definiran a través d’un procés participat­iu amb el veïnat. “Més complicada serà la possible conversió en zona de vianants del carrer Mallorca, on hi ha un gran volum de circulació”, va admetre Sanz.

Al marge de les millores d’urbanitzac­ió, el temple també contribuir­à amb 300.000 euros a l’any al mantenimen­t, la neteja i la vigilàn-

Una comissió en què també hi haurà els veïns decidirà la solució urbanístic­a per a l’escalinata

cia i a finançar el servei d’agents cívics als carrers del voltant.

Una altra de les mesures que s’inclouran al pla especial afecta l’aforament del temple. Des de la firma de l’acord fins al final d’obres es mantindrà la ràtio de visitants actual. Una vegada acabada la construcci­ó, la comissió de seguiment fixarà el nombre màxim de visitants . Així mateix, l’acord permetrà fixar els usos del temple, que, a part dels principals –religiós i cultural–, admetrà el comercial com a complement­ari. Aquest últim estarà restringit a un petit comerç de venda al detall de productes relacionat­s amb el temple i s’hi tindrà accés només des de l’interior.

La Sagrada Família té un pressupost global de 80 milions d’euros, dels quals aquest any 50 es destinaran a les obres. La quantitat varia anualment en funció del nombre de visites que rep el que és, juntament amb l’Alhambra de Granada, el monument més visitat d’Espanya. Ha estat precisamen­t aquest alt volum de visites el que ha aconseguit accelerar exponencia­lment el ritme d’edificació i fixar una data (el 2026) per al final de les obres.

Els grups de l’oposició van acollir amb fredor l’acord per no pactar els termes de construcci­ó de l’escalinata i el passeig. Segons el PDECat, “queda curt”; pel PSC, “és una oportunita­t perduda, i el PP el qualifica d’“opac”. Els veïns van lamentar no haver pogut participar en l’acord.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Millores de l’entorn. El temple invertirà quatre milions d’euros a reurbanitz­ar els carrers que envolten la basílica
ÀLEX GARCIA Millores de l’entorn. El temple invertirà quatre milions d’euros a reurbanitz­ar els carrers que envolten la basílica
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Les amfitrione­s. Ada Colau i Janet Sanz van rebre Esteve Camps al Saló de Cent, lloc escollit per firmar l’acord
MANÉ ESPINOSA Les amfitrione­s. Ada Colau i Janet Sanz van rebre Esteve Camps al Saló de Cent, lloc escollit per firmar l’acord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain