La Vanguardia (Català)

De Nova York a Oviedo

La Reina, cinèfila confessa, assisteix a Oviedo a l’homenatge al director

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Oviedo

La reina Letícia assisteix a l’homenatge al director Martin Scorsese, flamant premi Princesa d’Astúries de les Arts.

Cinèfila entre les cinèfiles. Així va definir a la reina Letícia el director de cinema Rodrigo Cortés, el moderador de l’homenatge que ahir es va tributar a Oviedo al cineasta novaiorquè­s Martin Scorsese, el flamant premi Princesa d’Astúries de les Arts. Una trobada de cinema que va tenir lloc en un escenari singular, l’antiga fàbrica d’armes de La Vega, que va abandonar la seva activitat industrial fa uns anys, reconverti­da per a l’ocasió en un singular plató de cinema. La Reina, a primera fila i amb evident entusiasme, no va ocultar la condició de submisa admiradora aplaudint les moltes i entretingu­des anècdotes que Scorsese va explicar davant d’un auditori format per joves cineastes arribats de diversos punts, molts de Barcelona i alumnes de l’Escac (Escola Superior de Cinema i Audiovisua­ls de Catalunya) i de l’Ecib (Escola de Cinema de Barcelona).

Martin Scorsese ja va oferir dimecres, en el col·loqui que va tenir lloc al teatre Jovellanos de Gijón, moderat pel realitzado­r i guionista asturià Sergio Sánchez, una lliçó magistral de cinema i de vida. Als 75 anys desborda d’entusiasme i també de realisme. Ahir, davant d’un públic que també aspira a treballar en cinema de manera profession­al, va repetir que no hi ha ningú que t’ensenyi a fer una pel·lícula i que la seva escola van ser les sales de cinema del seu barri novaiorquè­s, en les quals ell, un nen asmàtic, es refugiava.

El director va quedar sorprès quan va arribar a les naus de l’antiga fàbrica d’armes perquè s’hi havien reproduït uns sets de rodatge que corresponi­en a escenes d’alguna de les seves pel·lícules. D’entrada un taxi groc típic de Nova York, en un evident homenatge a Taxi driver. Davant del vehicle, es van fotografia­r la Reina i el director, amb una evident emoció de Letícia, que semblava que se sabés de memòria la filmografi­a de Scorsese perquè, igual que ell, va quedar admirada per la fidelitat de les reproducci­ons, sobretot el ring en record

Els Reis presideixe­n avui al teatre Campoamor el lliurament dels premis Princesa d’Astúries

de Toro Salvatge, la barra d’un bar de Mean streets i les caixes de fusta d’un magatzem de Gangs of New York, per acabar, abans de l’acte homenatge, davant d’una cadira gegant de director de cinema. També l’auditori efímer, a la nau principal, es va adequar al moment posant-hi unes quantes files de butaques d’algun antic cinema, reconverti­t ara, potser, en un pàrquing. Letícia es va asseure al costat de la dona de Scorsese, la productora i editora Helen Morris, casada amb el director des del 1999 i mare de la seva filla Francesca. El director, que s’ha casat cinc vegades, una d’elles amb Isabella Rossellini, té dues filles més, la Cathy i la Domenica.

La Reina va estar molt atenta amb la dona del director, que s’ajuda d’un bastó per caminar, comentant-li algun dels acudits del director, i també amb Teresa Sanjurjo, la directora de la Fundació Princesa de Girona, contenta quan va comprovar que el muntatge sobre les seves pel·lícules a l’antiga nau industrial havia més que sorprès, emocionat, el prestigiós director.

Letícia tornarà a veure Martin Scorsese aquest matí en la tradiciona­l recepció als premiats que té lloc a l’hotel Reconquist­a i aquesta tarda en la cerimònia de lliurament dels premis al teatre Campoamor.

Fa tres anys, la Reina també va ser present en la trobada que va protagonit­zar Francis Ford Coppola al teatre Jovellanos, un dia abans de rebre el premi Princesa d’Astúries de les Arts 2015. Aquella vegada, també va moderar la trobada el director Rodrigo Cortés, un bon amic de la Reina que sap perfectame­nt l’interès que té pel cinema. Cortés va revelar ahir que la Reina està al dia de totes les estrenes i veu unes quantes pel·lícules a la setmana, “segur que més que molts que nosaltres”, va afegir el director de Buried (Enterrat), entre altres pel·lícules.

Quan es va acabar la trobada de Scorsese amb els joves cineastes, la Reina es va reunir amb el Rei per anar a l’auditori Príncep Felip d’Oviedo, on va tenir lloc el tradiciona­l concert que cada any, amb motiu del lliurament dels premis, ofereix l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries i el Cor de la Fundació. Ahir a la nit van interpreta­r el Stabat mater de Rossini, amb la participac­ió dels solistes Beatriz Díaz, María José Montiel, Xavier Anduaga i José Antonio López.

Letícia que va anar a la trobada amb Scorsese amb pantalons de tub negres, cos de camisa i un top gris de quadres lligat a la cintura, una caçadora de cuir i una bossa de mà de botons, i va canviar de look per anar al concert, amb un vestit negre de còctel d’escot rodó i màniga de tres quarts. Com a joies, el parell de braçalets Cartier de brillants i les arracades que van pertànyer a la reina Victòria Eugènia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cinema i música. La reina Letícia, a l’esquerra, amb Martin Scorsese i, a dalt, amb el Rei quan arribaven a l’auditori Príncep Felip
Cinema i música. La reina Letícia, a l’esquerra, amb Martin Scorsese i, a dalt, amb el Rei quan arribaven a l’auditori Príncep Felip
 ??  ??
 ?? J.J. GUILLÉN / EFE ??
J.J. GUILLÉN / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain