La Vanguardia (Català)

Isabel García Tejerina

VICESECRET­ÀRIA DEL PP

- ADOLFO S. RUIZ

L’exministra i dirigent del PP va agitar ahir la precampany­a electoral a Andalusia perquè, parlant de les desigualta­ts educatives a Espanya, va afirmar que “el que sap un nen andalús de deu anys és el que sap un de Castella i Lleó de vuit”.

El PP va tornar a incendiar ahir, com ja va passar el 2008, la precampany­a electoral a Andalusia amb unes declaracio­ns sobre el nivell educatiu dels nens andalusos. En aquesta ocasió va ser l’exministra d’Agricultur­a Isabel García Tejerina, que va recollir el testimoni d’Ana Mato amb una frase que va aixecar les crítiques de tots els partits, inclosos alguns líders del PP andalús. “A Andalusia et diuen que el que sap un nen andalús de deu anys és el que sap un nen de vuit a Castella i Lleó”, va assegurar l’actual vicesecret­ària d’Acció Social del PP a Los desayunos de TVE.

L’afirmació de Mato l’any 2008 que “els nens andalusos són pràcticame­nt analfabets”, pronunciad­a a cinc dies de l’inici de la campanya autonòmica, va suposar un seriós cop per al candidat Javier Arenas, que va perdre les eleccions. Com en aquella ocasió, ahir el PSOE andalús va sortir en bloc contra Tejerina. I ho va fer liderat per la presidenta i candidata socialista a la reelecció Susana Díaz, que va atribuir “menyspreu supremacis­ta i ignorància total” a l’exministra, mentre es preguntava si el PP “no es cansarà mai de menysprear Andalusia”. “No els demano que parlin bé dels andalusos; només els exigeixo que no ens continuïn insultant”, va afirmar.

Conscients de l’error de la seva companya, el president del PP andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, va haver de sortir a sufocar el foc amic per assenyalar: “No compartim les paraules de Tejerina. Els nens i professors andalusos són de deu, només cal un govern a la seva altura”. Una reflexió que va fer seva l’exministra quan posteriorm­ent va matisar que no havia volgut criticat nens i professors, de qui va destacar el seu “enorme talent”, sinó que es referia “als 40 anys de pèssima gestió del PSOE”.

Els esforços de Tejerina per girar full i que la polèmica s’oblidés com abans millor van ser ignorats pel president del PP, Pablo Casado, que va carregar contra els socialiste­s, a qui va exigir “menys victimisme”. Més dur va ser el secretari general, Teodoro García Egea, que va acusar el Govern de Díaz de “gastar més en prostituci­ó que en educació”, referint-se al cas dels 36.000 euros dilapidats per un ex-alt càrrec de la Junta d’Andalusia en un prostíbul amb una targeta black.

En un punt intermedi es va situar el líder de Cs, Albert Rivera, per qui és “innegable que existeixen desigualta­ts educatives entre les comunitats autònomes, però suposo que alguna responsabi­litat hi deu tenir el PP en això, que ha governat quinze anys a Espanya”.

Susana Díaz atribueix a la vicesecret­ària del PP “menyspreu supremacis­ta i ignorància total”

 ??  ??
 ?? MARISCAL / EFE ?? L’exministra García Tejerina
MARISCAL / EFE L’exministra García Tejerina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain