La Vanguardia (Català)

SUMARI INTERNACIO­NAL Nihilisme terrorista

Encara que l’atacant va actuar sol, algú el va poder ajudar en la preparació

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Els investigad­ors russos creuen que el jove que dimecres va causar una matança en un institut de secundària de Kertx, a Crimea, abans de suïcidar-se, no va poder fer-ho sol i busquen un possible còmplice.

Els investigad­ors russos creuen que el tirador que dimecres va provocar una matança en un institut de secundària no ho va poder fer tot sol. Per això busquen un possible còmplice, algú que va poder ajudar a preparar el cop a Vladislav Rosliakov, el jove de 18 anys que en set minuts va matar vint persones a Kertx (Crimea). En l’intent d’entendre per què va fer el que va fer i per què es va acabar suïcidant, ahir es va saber una mica més de la personalit­at de Rosliakov. El seu pare va explicar a la policia que era un noi tímid i introverti­t, que havia crescut gairebé sense amics, li agradaven les armes i els videojocs, però no havia estat mai agressiu.

Sembla clar que Rosliakov estava sol poc després de les 11.30 h de dimecres, quan va començar a disparar el rifle que duia i va fer esclatar una bomba casolana al menjador de l’institut. Però és probable que tingués un còmplice extern. El primer ministre de Crimea, Serguei Aksiónov, va assegurar ahir que aquest còmplice el podria haver ajudat a organitzar l’atac. “Al terreny ell va actuar tot sol, això està demostrat, però en la preparació a mi i als meus col·legues ens sembla que aquest miserable no va poder estar sol”, va assegurar.

Rosliakov, alumne de quart curs a l’Institut Politècnic de Kertx (formació profession­al), va aprofitar un dels canvis de classe per entrar-hi armat. Se sap que va comprar l’arma de forma legal, ja que fa diverses setmanes va obtenir una llicència per a armes de caça. També va comprar munició del calibre 12. Els investigad­ors van trobar a l’institut altres bombes casolanes i un còctel molotov.

Segons la versió oficial del Comitè Antiterror­ista rus, després de disparar alumnes i professors al segon pis i fer esclatar la bomba al menjador del primer, es va suïcidar. Allà mateix van morir 19 persones. Una altra, a l’helicòpter que l’evacuava. Més de 50 van patir ferides.

Aksiónov va descriure Rosliakov com un noi tímid a qui no es coneixien amics, però que no treia gaire males notes. Coincidia amb la declaració que el pare del jove havia fet davant la Policia i que ahir va reproduir el diari Izvéstia. Segons el progenitor, resultava complicat comunicar-se amb ell, va créixer tancat en si mateix. De fet, no li explicava gaire res sobre els seus estudis. Una vegada va tenir un amic, però això va ser durant la infantesa.

El pare també va explicar que al seu fill li agradaven els jocs d’ordinador i les armes, però que no s’havia mostrat mai agressiu.

La situació familiar era, tot i això, complicada. El pare de Vladislav Rosliakov, el nom del qual no ha transcendi­t, és discapacit­at. La seva mare no vivia amb ells des que es va convertir en membre dels Testimonis de Jehovà, moviment il·legalitzat a Rússia el 2017.

Durant la seva intervenci­ó en una conferènci­a sobre política internacio­nal a Sotxi el president de Rússia, Vladímir Putin, va dir ahir que la matança de Kertx és “resultat de la globalitza­ció” i que els adults no són capaços d’oferir als joves una alternativ­a a la violència.

Aquest tipus de tirotejos no han estat freqüents a Rússia, que el 2014 es va annexionar la península de Crimea enmig de les crítiques dels països occidental­s, que continuen consideran­t-la territori d’Ucraïna. Les tragèdies a les escoles russes han estat marcades pel terrorisme islamista, com l’ocorreguda el 2004 a Beslan (Ossètia del Nord, Caucas), on van morir 334 persones, inclosos 186 nens.

El president rus, Vladímir Putin, culpa la globalitza­ció de la tragèdia a l’institut de Kertx

 ?? REN-TV/ REUTERS ?? Rosliakov comprant bales fa uns dies, en una imatge de vídeo
REN-TV/ REUTERS Rosliakov comprant bales fa uns dies, en una imatge de vídeo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain