La Vanguardia (Català)

Mordassa retirada

La ponència treballarà sobre la proposta del PNB i discutirà article per article

- PEDRO VALLÍN

Els grups del Congrés dels Diputats, tret de PP i Cs, acorden que el debat de la reforma de la llei de Seguretat Ciutadana se celebri al novembre.

El debat de la reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, se celebrarà al novembre, després de les compareixe­nces pactades ahir a la comissió per a la ponència de la reforma de la norma. El debat, en tot cas, es farà a partir de la proposta llançada pel PNB. Sobre la taula hi havia dues iniciative­s per tramitar: la del grup basc, que és un text de reforma elaborat a partir de l’estructura de la llei actual; i la del PSOE, que partia de la derogació completa de la norma aprovada pel PP el 2015, per tornar a la redacció anterior, aprovada el 1992 i coneguda com a llei Corcuera o llei de la puntada de peu a la porta (per un controvert­it article que va ser derogat pel Tribunal Constituci­onal l’any següent).

Finalment el PSOE ha acceptat que sigui la iniciativa del PNB la que organitzi el debat, si bé el mètode aprovat per a la incorporac­ió d’esmenes serà article per article. Els compareixe­nts aniran al Congrés entre el 5 i el 8 de novembre, i la ponència començarà els seus treballs el 14 de novembre. Els grups que van donar suport a la moció de censura que va portar Pedro Sánchez a la Moncloa han coordinat les compareixe­nces perquè la selecció d’especialis­tes cobreixi tots els aspectes de la llei. Hi intervindr­an una hora (20 minuts d’exposició i 5 minuts d’aclariment­s a cada portaveu).

Cada grup ha proposat dos compareixe­nts (un total de 16) i els grups minoritari­s s’han coordinat per cobrir diferents aspectes de la norma. Així, el PNB portarà dos ponents especialit­zats en devolucion­s en frontera i tractament jurídic d’immigració: Josep Buades, del Servei Jesuïta a Migrants, i María Segurado, advocada i responsabl­e de polítiques migratòrie­s de Càritas espanyola. A proposta d’ERC hi seran el jurista Agustí Carles, membre de l’associació Drets, i l’advocat i professor Marc Marsal, del Col·lectiu Praga. El grup mixt, representa­t per Enric Bataller (Compromís) i Marian Beitialarr­angoitia (EH Bildu), ha proposat Sara López Martos, de No Somos Delito, i Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacio­nal a Espanya. PSOE i Units Podem, l’aspiració conjunta dels quals és modificar els articles que limiten la protesta social i els drets polítics i de llibertat d’expressió, portaran a la comissió especialis­tes en seguretat ciutadana, com Luis Arroyo Zapatero i José Manuel Paredes, tots dos catedràtic­s de Dret Penal, així com a Lorena Garrido, del grup Antígona, el propòsit de la qual és aportar perspectiv­a de gènere a la llei. En tot cas, hi ha dubtes sobre si la posició del grup socialista

PSOE i Podem aspiren a eliminar les limitacion­s de la norma actual als drets polítics i de protesta

coincidirà amb la del Govern central, atès que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, té una perspectiv­a més dura sobre seguretat ciutadana.

El PP vol posar l’accent en les bondats de la llei actual i per això proposa la compareixe­nça del vicepresid­ent de la Unió d’Oficials, Javier Montes Robles, i el portaveu del Sindicat Unificat de Policies (SUP), Ramón Cossío.

Mentre la comissió pactava terminis i compareixe­nts, el Ministeri de l’Interior dictava una instrucció per “racionalit­zar”, mentrestan­t, l’aplicació de la llei en vigor i evitar situacions d’“extrema aplicació”.

 ?? DANI DUCH ?? La fiscal general i els ministres d’Interior i Justícia ahir en un acte sobre violència de gènere al Senat
DANI DUCH La fiscal general i els ministres d’Interior i Justícia ahir en un acte sobre violència de gènere al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain