La Vanguardia (Català)

Infantesa protegida

L’avantproje­cte de llei contra la violència infantil preveu un registre de víctimes

- Madrid

El Govern espanyol està enllestint la llei per a l’erradicaci­ó de la violència infantil i té la intenció d’aprovar-la abans que finalitzi l’any, amb un procedimen­t d’urgència que faciliti la seva immediata aprovació al Congrés.

La redacció de la llei contra l’eradicació de la violència infantil està gairebé a punt. De fet, el Govern central té la intenció d’aprovar-la abans no s’acabi l’any i portar-la al Congrés dels Diputats utilitzant el procedimen­t d’urgència que faciliti aprovar-la durant la primera part del 2019. Així ho va avançar ahir el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la inauguraci­ó de la I Jornada sobre Violència a la Infantesa, organitzad­a per la Fundació Mutua Madrileña i l’Associació Profession­al de la Magistratu­ra (APM).

El text, segons han indicat a La Vanguardia experts que estan intervenin­t en la redacció, és ampli i inclou tota mena de violència contra els menors i, en especial, contra els abusos sexuals. Segons aquestes fonts, una de les mesures més reclamades, la que s’allargui el termini de prescripci­ó dels delictes d’abusos sexuals als nens i adolescent­s, serà finalment en l’avantproje­cte. L’articulat sobre això va en la línia del que ha aprovat el mateix Congrés (proposició no de llei d’ERC), que demanava que el termini per comptar la prescripci­ó comenci quan la víctima faci 30 anys i no com fins ara, que en té com a màxim deu a partir del dia que l’agredit en fa 18. Confilegal.es, un diari en línia especialit­zat en temes jurídics, va informar en l’edició del 15 d’octubre que la prescripci­ó tindrà lloc quan la víctima faci 50 anys.

Les oenagés han rebut amb satisfacci­ó l’anunci del titular d’Interior. Fa anys que sol·liciten aquesta norma, que l’exministra Carmen Montón va posar en la llista de prioritats i que l’actual titular de Sanitat i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha mantingut.

“La urgència de la situació dels menors exigeix que els tràmits de la llei s’accelerin per poder-la aprovar com més aviat millor. Tots els grups parlamenta­ris s’han de comprometr­e a donar suport a l’aprovació i a enviar així un missatge d’unitat i de compromís cap a un problema que, per incomprens­ible que sembli, encara no és percebut amb la magnitud que representa per bona part de la població”, va indicar Andrés Conde, res- ponsable de Save the Children, l’oenagé que no fa gaire va posar en marxa la campanya “Trenco el silenci”, en què afirma que de les 37.495 denúncies per delictes violents contra menors el 2016, n’hi ha 4.056 que ho van ser per abusos sexuals. Segons aquesta entitat, una de cada dues denúncies per abusos sexuals té com a víctima un menor, malgrat que s’estima que només es denuncien un 15% dels casos reals. Un 70% de les denúncies no arriben a judici oral. En la meitat dels casos l’agressor és un familiar, i en un 30%, algú de l’entorn.

La llei serà de caràcter integral perquè inclourà tots i cadascun dels sectors i àmbits amb què conviuen els nens menors d’edat: família, educació, entorn sociosanit­ari, mitjans de comunicaci­ó i xarxes socials, esport i lleure, forces i cossos de seguretat de l’Estat i operadors jurídics. Inclourà un registre únic d’informació sobre menors víctimes que permeti focalitzar tota la informació estadístic­a.

En la meitat dels casos de vexacions sexuals, l’agressor és un familiar, i en un 30%, algú del seu entorn

 ?? GIUDA90 / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? El text que prepara el Govern central estarà a punt abans de final d’any
GIUDA90 / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O El text que prepara el Govern central estarà a punt abans de final d’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain