La Vanguardia (Català)

Morosos al descobert

Treball avança que, com a Hisenda, avisaran abans les empreses deutores

- Madrid

De la mateixa manera que l’Agència Tributària publica una relació amb els noms dels seus principals deutors, la Seguretat Social ha decidit crear la seva pròpia llista de morosos, en la qual apareixera­n les companyies incomplido­res de les seves obligacion­s amb el sistema que finança les baixes laborals i les pensions de jubilació.

De la mateixa manera que Hisenda publica una relació amb els noms dels seus principals deutors, la Seguretat Social ha decidit crear la seva pròpia llista de morosos. Així ho va anunciar ahir el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, que va apuntar que aquesta llista recollirà el nom de les companyies que no compleixen. “Les empreses s’enfadaran, perquè a la Seguretat Social m’afiguro que les llistes de morosos seran llistes d’empresaris, però és inevitable”.

El secretari d’Estat va assenyalar a més que es guiaran pel model posat en marxa al seu dia pel Ministeri d’Hisenda i que, per tant, avisaran les empreses afectades abans que es publiqui la llista. En canvi, Granado no va concretar a partir de quina quantitat de deute figuraran a la llista.

El desembre del 2015, l’Agència Tributària va publicar per primer cop una relació anual amb persones físiques o empreses que en una data determinad­a devien més d’un milió d’euros, tret que aquest pagament estigués ajornat o suspès. Una de les mesures de lluita contra el frau, recollida en el recent acord entre el Govern de Pedro Sánchez i Podem, preveu ara estendre la publicitat dels noms als responsabl­es solidaris, així com abaixar el llindar per entrar en la llista d’un milió a 600.000 euros.

Més tard, el director general de la Tresoreria General de la Seguretat Social, Javier Aibar, va precisar que per posar en marxa la llista és necessari modificar la normativa de la llei general de la Seguretat Social. Segons fonts de Treball, la taxa de morositat en l’abonament de les quotes socials està en nivells mínims (a mitjans del 2017 era de l’1,69%), enfront del rècord durant la crisi del 4,45% que es va registrar a començamen­ts del 2009.

Tant Granado com Aibar van participar ahir en unes jornades sobre pensions organitzad­es per CC.OO. A l’hora d’abordar el fort dèficit que arrossega el sistema (gairebé 19.000 milions el 2017),

El salari mitjà dels nous afiliats és un 45% inferior a la prestació mitjana dels nous pensionist­es

el secretari d’Estat de la Seguretat Social va assegurar que “el més urgent és aconseguir que els ocupadors paguin més”. Així, va explicar que des del 2012, l’aportació dels empresaris i les administra­cions públiques en quotes socials ha caigut en “vuit punts del PIB, uns 10.000 milions d’euros”. Després, davant la premsa, va concretar que el necessari augment dels ingressos ha d’aconseguir-se no mitjançant una pujada dels tipus de cotització, si no amb la millora dels salaris.

Octavio Granado va atribuir directamen­t la rebaixa dels sous a la reforma laboral i, per il·lustrar el desequilib­ri que pateix la Seguretat Social, va explicar que a començamen­ts d’aquest any, el salari mitjà de les altes era un 45% inferior a la quantia mitjana de les noves pensions que reconeix el sistema. A més, va advocar perquè els pressupost­os generals de l’Estat es facin càrrec de polítiques com l’increment de la prestació per paternitat o de les prestacion­s d’atur no contributi­ves. Sobre figures qüestionad­es com les tarifes planes per a autònoms, Granado va opinar que “si s’ha convertit en la forma d’accés ordinari” per als treballado­rs per compte propi, “per què no reconèixer-ho i que el primer any es pagui menys?”.

 ?? DANI DUCH ?? El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, la setmana passada al Congrés
DANI DUCH El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, la setmana passada al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain