La Vanguardia (Català)

Trump pressiona Mèxic i amenaça d’enviar l’exèrcit a la frontera

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Les amenaces són més aviat rebudes com un brindis al sol o un simple eslògan electoral.

El president Donald Trump, acostumat al mano i disposo, a la submissió dels que l’envolten –o en cas contrari pronuncia el seu “estàs despatxat”–, ha vist com el seu avís que els Estats Units tallaran l’ajut econòmic a Hondures ha caigut en sac foradat. La caravana de migrants que va arrencar fa uns dies al país centreamer­icà, una processó en la qual predominen dones i nens que miren d’escapar de la misèria i la por, no ha fet més que créixer des que Trump va recórrer a Twitter per carregar contra aquella riuada humana.

El nombre, que oscil·lava entre 1.200 i 2.000, ha passat ara a ser de prop de 4.000. Caminen per Guatemala amb rumb a Mèxic. Així que Trump va redoblar ahir el seu crit comminator­i a Twitter.

Va culpar els demòcrates de liderar “aquest assalt al nostre país per Guatemala, Hondures i El Salvador, els mandataris dels quals fan poc per aturar aquest flux de gent inclosos molts criminals”. Va advertir que, en cas que no s’aturin, “portaré l’Exèrcit i tancaré la nostra frontera del sud”. No es va quedar aquí, ja que va llançar un requerimen­t directe a Mèxic, que ha enviat un contingent extra de 500 policies federals, perquè actuï o les relacions comercials entre els dos països es veuran afectades.

“L’atac al nostre país a la frontera sud –va tuitejar Trump–, en el qual s’inclouen elements criminals i la introducci­ó de drogues, és molt més important per a mi, com a president, que el comerç i l’USMCA”, nou acrònim per designar el pacte comercial del Canadà, els EUA i Mèxic.

“Tinc l’esperança que Mèxic frenarà aquesta escomesa violenta. Tots els demòcrates són culpables per unes lleis febles”, va subratllar. Aquesta és una cançó que ha reforçat a falta d’escassos 20 dies per a les eleccions legislativ­es del 6 de novembre i que els candidats republican­s en situació més complicada han adoptat com a reclam.

Segons la cadena NBC, la caravana s’ha dividit i el cap avança cap a Mèxic. Aquest assumpte serà l’eix central dels assumptes que Mike Pompeo, secretari d’Estat, tractarà en la visita que rendirà al país veí. Té previst reunir-se amb el president Enrique Peña.

La frustració de Trump ha anat a més a causa del nombre rècord d’immigrants intentant entrar als Estats Units en els tres mesos posteriors a la seva fallida política de separar famílies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain