La Vanguardia (Català)

L’enviat de l’ONU a Síria deixa el càrrec sense obtenir avenços de pau

De Mistura al·lega raons familiars i segueix la ruta frustrant dels seus predecesso­rs

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els diplomàtic­s i negociador­s en el conflicte sirià es van moure entre la frustració per l’optimisme perenne de Staffan de Mistura, enviat de l’Organitzac­ió de Nacions Unides (ONU), i el reconeixem­ent que va afrontar “una missió impossible”.

La guerra de Síria causa una altra víctima en la missió de bona voluntat per donar una sortida a un conflicte en el qual ja han mort 500.000 persones, que ha triturat el teixit social i originat la crisi de refugiats més important des de la Segona Guerra Mundial.

De Mistura va informar aquest dimecres en el Consell de Seguretat que deixarà el càrrec d’enviat especial de l’ONU per a Síria a finals de novembre. Tanca així un capítol de set anys de bel·licisme en el qual la diplomàcia –quatre anys protagonit­zats per ell– sovint s’ha vist superada per unes forces aclaparado­res en el camp de batalla.

El diplomàtic italosuec, de 71 anys, és el tercer que ocupa aquest encàrrec. El van precedir Kofi Annan, antic secretari general de Nacions Unides, el primer en ser nomenat a l’inici de la crisi, el 2011. Annan, que va morir aquest passat agost, va deixar la missió després d’escassos mesos, frustrat per la falta de cooperació.

El successor, l’algerià Lakhdar Brahimi, hi va romandre gairebé dos anys. També va renunciar per la falta d’avenços en les negociacio­ns i la impossibil­itat de trencar el punt mort.

Les coses no han anat millor amb De Mistura, període en el qual s’han succeït les acusacions contra el règim de Baixar al-Assad de cometre atrocitats amb l’ús d’armes químiques.

El tercer i més longeu dels enviats no va voler fer l’efecte que llançava la tovallola. En roda de premsa, va justificar la seva decisió per motius personals. Va insistir en aquesta idea. “Hi ha una família que després de quatre anys i quatre mesos també mereix una mica d’atenció”, va remarcar. De Mistura va afirmar que sempre ha tingut António Guterres, actual secretari general, al corrent de la seva decisió i del seu pla de sortida, que estava prevista.

Va aclarir, a més, que dedicarà el temps que li queda a intentar avançar en la posada en marxa d’un comitè constituci­onal per a Síria, creïble i inclusiu, destinat a la postguerra, i les conclusion­s del qual comunicarà al Consell de Seguretat.

“Un mes pot ser una centúria en política, sempre he estat un esperançat”, va afirmar.

Al llarg del seu recorregut, el diplomàtic s’ha trobat amb el rebuig de les seves propostes per part del Govern d’Al-Assad. De fet, en aquesta mateixa sessió, el representa­nt de Damasc va insistir que l’ONU no els pot imposar res. L’acord original oferia a les Nacions Unides aquesta responsabi­litat del comitè, però l’executiu d’Al-Assad ha bloquejat l’inici d’aquella tasca. De Mistura viatjarà la propera setmana a la capital siriana amb la intenció de desbloquej­ar aquesta situació.

“Ha lluitat i lluitarà fins al final, però només ha afegit esmalt a un entramat que l’única manera de resoldre és amb la geopolític­a, no amb un sol home”, va indicar una font diplomàtic­a occidental a The Washington Post. D’altres el van enaltir com un consumat negociador que, encara que la pau hagi estat esquiva, De Mistura ha establert els paràmetres per assolir aquesta meta final, gràcies a una energia i una paciència molt remarcable­s.

La força aèria russa i les tropes de terra iranianes han estat factors decisius perquè Al-Assad reconquerí­s gairebé tot el territori ocupat pels rebels durant el mandat de Mistura, fins i tot quan el pla de pau esmparat per l’ONU continuava en marxa a Ginebra.

Guterres li va agrair la tasca i va recalcar que el diplomàtic sempre ha mantingut “l’interès del poble sirià en primer lloc”. El secretari general preveu iniciar consultes immediatam­ent per trobar un successor.

En aquests quatre anys, Al-Assad ha recuperat gairebé tot el territori rebel i l’han acusat de gasar

 ?? DELIL SOULEIMAN / AFP ?? Un membre de les forces de seguretat locals d’Al-Raqqa, el feu de l’EI recuperat fa un any, durant un control a l’entrada de la ciutat
DELIL SOULEIMAN / AFP Un membre de les forces de seguretat locals d’Al-Raqqa, el feu de l’EI recuperat fa un any, durant un control a l’entrada de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain