La Vanguardia (Català)

Amnistia denuncia l’“operació de neteja” del Govern de Nicaragua

-

Ja fa sis mesos que Nicaragua viu immersa en una onada de repressió institucio­nal que ha deixat més de 300 morts. La violència del Govern de Daniel Ortega cap als manifestan­ts i opositors no ha cessat i Amnistia Internacio­nal ho va tornar a denunciar ahir.

En un informe presentat a Madrid, l’oenagé va dir que les autoritats del país “han intensific­at la seva estratègia repressiva cometent greus violacions de drets humans en una ‘campanya de neteja’ en la qual s’han fet detencions arbitràrie­s, actes de tortura i un abús de la força mortal per la policia i els grups armats progoverna­mentals”. Tot això, segons l’oenagé, sota el control i coneixemen­t de les més altes autoritats de l’Estat: el president Ortega i la seva dona, la vicepresid­enta Rosario Murillo.

L’organitzac­ió ja havia advertit d’assassinat­s extrajudic­ials en els enfrontame­nts entre manifestan­ts, forces de seguretat i grups parapolici­als. Però ahir va afegir que té evidències que la policia actua de forma coordinada amb aquests grups armats i que és la responsabl­e directa d’almenys tres manifestan­ts: Benito Rodríguez (34), Leyting Ezequiel Chavarría (16) i Bryan Odoniel Picado (22). Per això, l’oenagé va demanar el desmantell­ament i el desarmamen­t de tots els grups armats i va exigir al Govern d’Ortega que controli les accions de la policia en les manifestac­ions. “En lloc de tractar els manifestan­ts com a criminals, el president ha de garantir el dret de reunió pacífic i la llibertat d’expressió de la gent”.

D’altra banda, AI va exigir al Govern espanyol aturar la venda d’armes a Nicaragua, després que enviés el 2010 i el 2016 material antiavalot­s que ha pogut ser utilitzat durant la repressió. “Sembla que hi ha el compromís del Govern de no tornar a enviar armes, esperem que això sigui així”, va dir el director d’AI Espanya, Esteban Beltrán, en la presentaci­ó de l’informe, Sembrant el terror.

El diàleg entre el Govern i el moviment en contra seu (que formen oposició política, estudiants, patronal i Església catòlica) continua estancat des de juliol per la negativa del president a convocar eleccions. Ortega ha declarat il·legals les protestes i, encara que ha disminuït el nombre de víctimes mortals en els enfrontame­nts de les últimes setmanes, la situació política al país continua sent fràgil. Ahir va començar una aturada de consum d’articles que generen molts impostos (combustibl­e, alcohol, tabac), en un nou intent de protesta pacífica contra el Govern d’aquest antic revolucion­ari sandinista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain